Business Internaţional

Dictatorii inteligenţi sunt mai atractivi pentru investitorii străini

Dictatorii inteligenţi sunt mai atractivi pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

19.07.2019, 00:00 212

Dictatorii aflaţi în criză de bani ar face bine să se gândească să se întoarcă la şcoală şi să deschidă câteva manuale de economie, relevă un nou studiu care monito­ri­zează fluxurile de investiţii către ţările nedemocratice, scrie Bloomberg.

Investitorii au investit mai mult în regimurile autoritare al căror lider are o educaţie solidă. Aceasta este concluzia studiului realizat de Bank of Finland Institute for Economies in Transition.

Dacă educaţia respectivă este în domeniul economic, iar liderul are experienţă anterioară în business, investitorii se simt şi mai încurajaţi, indică studiul care a analizat datele privind investiţiile străine directe în 100 de ţări cu regimuri dictatoriale în perioada 1973-2008.

„Incompetenţa ţine investiţiile departe în mai mare măsură decât riscul exproprierii“, scriu autorii studiului, Abel Francois, Sophie Panel şi Laurent Weill. „Nu am găsit nicio relaţie între vârsta şi experienţa politică anterioară ale dictatorilor şi intrările de ISD-uri“.

Caracteristicile individuale joacă un rol mai important decât instituţiile în atragerea de ISD-uri în ţările unde deciziile de politică sunt luate de o singură persoană, relevă studiul. Backgroundul personal al liderului îi poate ajuta pe potenţialii investitori să anticipeze viitoare decizii de politică.

„Dictatura înseamnă, într-o anumită măsură, domnia libertăţii de acţiune“, scriu autorii studiului. „Chiar dacă există variaţii ale puterii discreţionare în rândul dictaturilor, aria potenţialelor decizii de politică publică este mai largă decât în cazul democraţiilor“, unde instituţiile şi alegerile joacă un rol în protejarea în faţa riscurilor liderilor extremişti.

Raportul arată de asemenea că istoria oferă investitorilor motive bune pentru a nu avea încredere în dictatorii fără niciun fel de pregătire în domeniul economic.

Fostul lider birmanez Ne Win, de exemplu, „a ruinat Myanmaru;“ în timpul domniei sale de 26 de ani încheiată în anul 1988, inclusiv printr-o reformă monetară pe care a comandat-o „în parte pentru că astrologul său l-a sfătuit să emită noi denominări ale căror cifre să aibă suma nouă“, indică autorii studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO