Business Internaţional

Din ce trăiesc transnistrenii? Cine controlează economia regiunii?

Din ce trăiesc transnistrenii? Cine controlează...

Autor: Catalina Apostoiu

29.02.2024, 22:50 2395

La o populaţie de nici 500.000 de locuitori, Transnistria a avut la un moment dat nouă bănci comerciale. Dintre acestea una este destinată exportatorilor şi una a fuzionat cu banca deţinută de cel despre care se spune că conduce din umbră econo­mia şi politicul regiunii separatiste. Una este rusească. Trei au fost lichi­date sau sunt în curs de lichidare. Aceasta spune mai totul despre economia transnistreană.

Anul 2016 este anul în care po­vestea de succes a regiunii separatiste transnistrene s-a terminat, scrie jurnal.md.

Astăzi, PIB-ul din Moldova este la nivel de 75% din valoarea PIB-ului din 1989, iar cel al regiunii a ajuns la nivelul de 32% din valoarea celui din anul 1989. După 2015, a crescut discrepanţa dintre salariile şi pensiile celor două maluri ale Nistrului, în favoarea Moldovei.

Salariile plătite în regiunea trans­nistreană sunt cu 50% mai mici decât cele de pe restul teritoriului Republicii Moldova, conform europalibera.org. Totuşi, Chişinăul a scutit de orice taxă toate mărfurile care ajung în Transnistria, ceea ce a pus într-o situaţie inegală companiile de pe malul drept al Nistrului (Chi­şinăul). În consecinţă, la Tiraspol unele produse sunt cu 30-40% mai ieftine decât la Chişinău. Din acest motiv, mulţi moldoveni merg la cumpărături în Transnistria.

Moldova a modificat însă din acest an reglementările, astfel încât bunurile esenţiale exportate din Transnistria sunt acum taxate de autorităţile de la Chişinău. Drept ur­ma­re, regiunea a cerut Rusiei să-i aju­te economia să reziste „presiuni­lor“ venite din partea Moldovei.

Datele publice de la Tiraspol ara­tă că cea mai mare parte din econo­mia regiunii este controlată de grupul Sheriff, de companii din Rusia şi în­tre­prinderi controlate de autorităţile locale, notează stiri.md.

Grupul Sheriff este controlat de oligarhul local Victor Guşan.

Top 10 companii din regiune după cifra de afaceri din 2021-2022 include pe lângă Sheriff, Uzina Metalurgică Moldovenească, Cen­trala Moldgres, Tirol Trade, Tirotex, Interdnestrkom, Rostan Plus, Haitek, Moldavizolit, Uzina de Ciment de la Rîbniţa.

În 2022, Sheriff a avut o cifră de afaceri de circa 460 milioane de dolari, depăşind Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, aflată sub controlul administraţiei de la Tiraspol. Grupul Sheriff mai controlează cea mai mare bancă din regiune, Agroprombank, deţinea cea mai mare reţea de supermarketuri, cea mai mare reţea de benzinării.

La fel, deţine controlul asupra operatorului unic de telefonie Interdnestrcom, dar şi asupra combi­natului Kvint, cel mai mare produ­cător de alcool.

Sub controlul Sheriff se află şi Tirotex, cel mai mare producător de textile din regiune, dar şi cea mai mare fabrică de panificaţie, cel mai mare stadion, cea mai puternică echipă de fotbal.

În 2022, din primele 10 companii după cifra de afaceri, patru sunt parte din grupul Sheriff, iar două sunt controlate de autorităţile locale.

Republica Moldova este principala piaţă de desfacere pentru agenţii economici din regiunea transnistreană. În 2023, circa 53,4% din livrările de mărfuri din regiune au fost pe piaţa moldovenească, cu 30% mai mult faţă de 2022, până la 391 milioane $.

Pe locul doi se află România, cu o cotă de 18,4% din totalul livrărilor de mărfuri şi un volum de 134,5 milioane $. În 2023, exporturile agenţilor economici din regiunea transnistreană către ţările UE a constituit 70,48%, o cifră record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, fiind marcată o creştere cu peste 20,58% în raport cu 2019.

Exporturile pe piaţa rusească au scăzut dramatic, de la 81,48 milioane $ în 2022, la doar 45,67 milioane în 2023.

Exporturile către Ucraina au scăzut de aproximativ 6 ori faţă de 2022. Banca centrală transnistreană prezintă ca înregistrate şase bănci comerciale.  Trei sunt în lichdare. Dintre cele active, cele mai cunoscute nume sunt Agroprombank, cumpărată de Sheriff, şi banca de economii Pridnestrovian.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO