Business Internaţional

Direcţia economiei mondiale este încă neclară. Care din rotiţele acesteia va ceda prima?

Direcţia economiei mondiale este încă neclară. Care...

Autor: Catalina Apostoiu

09.06.2023, 00:06 418

Economia zonei euro alunecă în recesiune, redresarea Chinei îşi pierde din suflu, iar unele zone ale economiei americane încetinesc.

Economia zonei euro s-a aflat în recesiune tehnică în primele trei luni ale acestui an, relevă ultimele date Eurostat, după revizuirea în jos a creşterii atât din primul trimestru al acestui an şi ultimul trimestru al anului trecut, scrie Reuters.

PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,1% în primul trimestru comparativ cu trimestrul IV al anului trecut şi a avansat cu 1,0% în termeni anuali. Estimările preliminare publicate pe 16 mai indicau creşteri de 0,1% şi 1,3%. Economiştii chestionaţi de Reuters anticipaseră în medie creşte­re zero şi respectiv de 1,2%.

Revizuirea s-a datorat în princi­pal unei a doua estimări venite din partea biroului german de statistică ce a indicat că cea mai mare econo­mie a zonei euro s-a aflat în recesiune la începutul acestui an.

Cifra pe T4 pentru zona euro a fost de asemenea revizuită în jos la -0,1% de la o estimare iniţială de zero. Revizuirile au confirmat că zona euro se află de asemenea în recesiune tehnică.

Aceasta fusese anticipată către finalul anului trecut, când zona euro se lupta cu preţuri ridicate la energie şi alimente şi dobânzi ridicate, însă estimările iniţiale sugeraseră că regiunea ar fi evitat-o.

Slăbiciunea pe primul trimestru din zona euro s-a datorat unei scăderi a cheltuielilor guvernamentale şi ale gospodăriilor.

În cazul Chinei, a doua mare eco­nomie a zonei euro, exporturile au scăzut mult peste aşteptări în mai, în timp ce importurile şi-au continuat scă­derea cu o perspectivă sumbră pen­tru cererea mondială, în special din partea pieţelor dezvoltate, ridi­când semne de îndoială cu privire la fragilul proces de redresare a acesteia.

Economia chineză a avansat mai rapid decât se estimase în primul tri­mestru graţie consumului robust de servicii, însă producţia fabricilor a în­cetinit în condiţiile în care scum­pirea creditului şi inflaţia au pus sub presiune cererea din Statele Unite şi Europa.

Datele se adaugă unei liste în creştere de indicatori care sugerează că redresarea economică post-Covid a Chinei îşi pierde rapid din suflu.

În timp ce creşterea economică a întrecut aşteptările în primul trimestru, analiştii îşi revizuiesc acum în jos proiecţiile privind restul anului.

În ceea ce priveşte economia americană, aceasta este în continuare robustă pe fondul cheltuielilor solide ale consumatorilor, însă unele zone sunt în încetinire, a declarat Janet Yellen, secretarul Trezoreriei americane.

Aceasta a adăugat că se aşteaptă la progrese în domolirea inflaţiei în următorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO