Business Internaţional

Diviziile din Europa de Est au fost motorul cresterii castigurilor OTP Bank

Diviziile din Europa de Est au fost motorul cresterii castigurilor OTP Bank

Sandor Csanyi, CEO al OTP Bank, vrea sa reduca dependenta grupului fata de piata din Ungaria

15.08.2007, 19:06 13

Banca ungara care a achizitionat cinci banci din Europa de Est anul trecut, OTP Bank, a anuntat un profit in crestere cu 8,4% in trimestrul doi, in conditiile in care unele din achizitiile realizate i-au impulsionat castigurile, scrie Bloomberg.
Profitul net al bancii ungare a avansat pana la 50,7 miliarde de forinti (200 mil. euro) de la 46,7 miliarde de forinti cu un an in urma. Media estimarilor a sapte analisti intervievati de Bloomberg indica 50,5 miliarde de forinti.
OTP, un monopol in timpul regimului comunist, a cheltuit peste 2,2 miliarde de euro in ultimii sase ani pentru a achizitiona banci din Bulgaria pana in Rusia in scopul reducerii dependentei sale de piata din Ungaria, unde reducerea cheltuielilor guvernamentale afecteaza cererea consumatorilor. In ciuda contributiilor noilor divizii, veniturile s-au aflat sub asteptari.
"In acest fel, banca va avea mult de lucru in semestrul al doilea pentru a-si atinge tinta pe intregul an", a declarat Mark Macrae, analist in cadrul KBC Securities. "Veniturile nete din dobanzi si cele din comisioane s-au aflat sub asteptari".
Actiunile bancii au scazut cu 1,7%, pana la 9.740 forinti (38,56 euro) pe bursa din Budapesta. Actiunile au inregistrat o crestere de 11% in acest an, comparativ cu cresterea de 11% consemnata de indicele ungar BUX, si plaseaza valoarea companiei la 14,7 miliarde de dolari (10,7 mld. euro).
OTP, cea mai mare banca din Europa de Est din punctul de vedere al activelor, a anuntat pe 19 februarie ca se asteapta ca filialele sale straine sa aduca o contributie de 24% la profit in acest an, comparativ cu 13% anul trecut. In aceeasi zi, compania a lansat o estimare legata de profitul anual, de 212 miliarde de forinti (840 mil. euro), reprezentand o crestere de 17% fata de anul trecut.
Banca intentioneaza sa lanseze "un nou val" de achizitii incepand cu anul viitor, declara CEO-ul sau Sandor Csanyi in luna mai. El doreste sa achizitioneze o institutie "de creditare mai mica" din Rusia in acest an si intentioneaza sa patrunda pe noi piete in 2008.
"Importanta diviziilor din afara Ungariei in cadrul grupului a continuat sa creasca", au spus oficialii companiei.
Divizia bulgara a OTP, grupul DSK, a raportat un profit net in valoare de 7 miliarde de forinti (37 mil. euro), in crestere cu 38% fata de anul trecut. Divizia slovaca OTP Bank Slovenski a inregistrat un profit trimestrial de 211 milioane de forinti (0,8 mil. euro), in scadere cu 14% fata de anul trecut.
Este prima data cand castigurile pe trimestrul doi includ achizitiile OTP din Rusia si Ucraina, ambele realizate anul trecut. OTP a declarat ca in acest an se va concentra pe deschiderea de noi filiale de retail in ambele tari.
Divizia CJSC din Ucraina, pentru care OTP a platit 650 de milioane de euro, a avut o contributie de 3,3 mld. forinti (13 mil. euro) la profitul grupului, cu venituri nete din dobanzi de 7,2 mld. forinti (28 mil. euro). Profitul acesteia a scazut cu 16% fata de primul trimestru in conditiile in care cheltuielile operationale au avansat cu 24%.
Divizia rusa Investsberbank a avut o contributie de 892 milioane de forinti (3,5 mil. euro) la profit, in scadere cu 56% fata de primul trimestru pe fondul scaderii cu 13% a veniturilor nete din dobanzi.


Trimestru bun pentru OTP Bank
Profitul net al bancii ungare a avansat pana la 50,7 miliarde de forinti
(200 mil. euro) de la 46,7 miliarde de forinti cu un an in urma.
Divizia bulgara a OTP, grupul DSK, a raportat un profit net in valoare de
7 miliarde de forinti (37 mil. euro), in crestere cu 38% fata de anul trecut.
Divizia slovaca OTP Bank Slovenski a inregistrat un profit trimestrial de
211 milioane de forinti (0,8 mil. euro), in scadere cu 14% fata de anul trecut.
Divizia CJSC din Ucraina, pentru care OTP a platit 650 milioane de euro, a avut o contributie de 3,3 miliarde de forinti (13 mil. euro) la profitul grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO