• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Business Internaţional

Dmitri Rogozin, ministrul rus care a promis că se va întoarce în România la bordul unui bombardier

Dmitri Rogozin, ministrul rus care a promis că se va întoarce în România la bordul unui bombardier

Dmitri Rogozin a fost numit de fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev în funcţia de reprezentant al Rusiei în regiunea separatistă Transnistria şi susţine că a luptat cu arma în mâini de partea Tiraspolului în timpul războiului de acum 20 de ani, potrivit Deutsche Welle. „Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componenţa Federaţiei Ruse, conform voinţei poporului, exprimate în cadrul referendumului care a avut loc în regiune“, consideră acesta. Analistul politic Vladimir Socor i-a descris stilul de negociere drept „deosebit de agresiv şi de insultător la adresa partenerilor“.

Ameninţarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin –, omul care ca şef al Comisiei Militare-Industriale are la mâna lui întreaga industrie militară a Rusiei –, că se va întoarce în România şi Ucraina la bordul unui bombardier supersonic TU-160, cel mai mare bombardier strategic al Rusiei, nu iese din tiparul remarcilor sale belicoase, sfidătoare, la adresa „duşmanilor“ Rusiei.

Rogozin este omul care a ameninţat în trecut Republica Moldova că ar putea pierde Transnistria şi că ar putea „îngheţa la iarnă“ dacă alege calea spre Europa. El a descris anul trecut Vestul drept „o maimuţă cu o grenadă de mână“ referindu-se la felul în care puterile occidentale au acţionat în criza din Orientul Mijlociu. Moldova a ales până la urmă Occidentul.

El ameninţă acum România şi Ucraina, nu oficial, ci prin postări pe reţele de socializare, susţinând că cele două ţări au interzis ca aeronava sa să le tranziteze spaţiul aerian, interdicţie de altfel în linie cu sancţiunile aplicate unor oficiali şi oameni de afaceri ruşi de către statele UE, de Canada şi de SUA. Rogozin este unul dintre personajele sancţionate.

Potrivit tweeturilor lui Rogozin postate în engleză, România l-a împiedicat să ajungă acasă la bordul unui avion civil prin spaţiul aerian românesc. El a explicat că şi avioane de interceptare ucrainene i-au blocat zborul.

„La cererea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec din nou. Data viitoare voi zbura la bordul unui TU-160“, scrie ministrul.

Autorităţile moldoveneşti spun că l-au împiedicat pe vicepremier să plece din ţară cu listele de semnături ale unei petiţii în care se cere Moscovei recunoaşterea regiunii separatiste Transnistria. Rogozin susţine însă că a reuşit să plece cu cea mai mare parte a semnăturilor.

Sâmbătă, ministerul român de externe a cerut Moscovei să clarifice dacă comentariile lui Rogozin repre­zintă „poziţia oficială a Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru al UE şi NATO“.

El a vizitat – şi a sfidat autorităţile moldoveneşti tot pe reţelele de socializare cu această vizită – Transnistria, unde sunt concentraţi 1.500 de soldaţi ruşi, pentru a sărbători vineri Ziua Victoriei armatei ruse contra Germaniei naziste.

Transnistria nu are aeroport, astfel că accesul în republică cu avionul se face de cele mai multe ori prin aeroportul de la Chişinău.

„Am avut grijă de cea mai mare parte a încărcăturii“, a scris Rogozin şi a menţionat că ceea ce el numeşte „provocare“ moldovenească va avea „consecinţe serioase“ pentru relaţiile dintre cele două state.

Presa moldovenească arată că Rogozin s-a folosit de un şiretlic pentru a fugi din Moldova, zburând cu alt avion de linie şi nu cu cel rezervat pentru delegaţia sa.

El scrie că a ajuns nevătămat la Moscova după ce a evitat avioanele de luptă ucrainene trimise să-i intercepteze zborul.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139