Business Internaţional

Dobânzile în scădere puternică le fac viaţa amară băncilor europene

Dobânzile în scădere puternică le fac viaţa amară...

Autor: Catalina Apostoiu

28.03.2019, 00:04 571

Randamentele obligaţiunilor aflate în scădere puternică le dau dureri de cap investitorilor în bănci de pretutindeni. Pentru băncile europene însă, acestea sunt o durere în plus pe lângă problemele cu care se confruntă deja, scrie The Wall Street Journal.

Băncile europene resimt impactul cumulat al unui număr de trei factori: dobânzile negative, economia în curs de încetinire şi scandalurile de spălare de bani care împing costurile de conformitate în sus.

Indicele bancar Euro Stoxx performează sub piaţă, avansând cu mai puţin de 5% în acest an, comparativ cu o creştere de aproape 11% în cazul indicelui de referinţă Eurostoxx 600. Şi ca semn al perspectivelor sumbre, băncile europene din cadrul indicelui se tranzacţionează la 70% din valoarea contabilă, de la peste 100% la începutul anului 2018 şi cu mult sub nivelul rivalelor americane.

Unii investitori evită sectorul. Deşi valorizările se situează la „niveluri aproape fără precedent“ comparativ cu cele ale altor acţiuni europene, Fabio di Giansante de la Amundi pariază că problemele economice şi dobânzile scăzute vor împinge acţiunile bancare şi mai jos.

Dobânzile în scădere tind să ajute companiile atâta timp cât economia creşte. În cazul băncilor însă lucrurile stau diferit. Dobânzile mici şi negative constrâng profiturile acestora.

Randamentele pe termen lung la obligaţiuni au revenit la niveluri ultra-scăzute sau chiar negative în cazul celor germane pe 10 ani.

„Acţiunile cresc în parte pentru că costul creditului nu va creşte pe cât de rapid era de aşteptat, iar acest lucru este pozitiv pentru toţi în afară de bănci“, spune Jason Napier, de la UBS.

O serie de scandaluri de spălare de bani reprezintă un alt factor care creţte costurile de conformitate şi aduce perspectiva unor posibile amenzi, împingând în acelaşi timp preţurile acţiunilor în jos. Scandinavia, ale cărei bănci au fost percepute în general ca având riscuri mai scăzute ataşate, este în special afectată.

Ironic, un punct luminos este Brexitul. Băncile britanice concentrate local Lloyds Banking Group şi Royal Bank of Scotland au avansat cu 19% şi respectiv 14% în acest an pe fondul atenuării temerilor privind un Brexit dur.

Băncile europene au probleme şi pentru că upstart-urile digitale împing marjele în jos pe toate segmentele, de la credite pentru companii la tranzacţii valutare, spune Chris Garsten, de la Waverton Investment Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO