Business Internaţional

Documente declasificate arată cum Marea Britanie a încercat să întoarcă Franţa împotriva euro în anii ’90

 Documente declasificate arată cum Marea Britanie a...

Autor: Catalina Apostoiu

19.07.2019, 00:06 1211

Diplomaţii britanici au încercat să stabilească o „legătură foarte privată“ cu fostul preşedinte francez Jacques Chirac cu „scopul nedeclarat“ de a i se indica acestuia riscurile unei uniuni monetare europene, relevă o serie de documente de­cla­si­ficate, potrivit Euractiv.

Documentele din 1995 privesc planul Marii Britanii de a in­fluenţa decizia preşedintelui francez cu privire la oportuni­ta­tea avansării EMU (Uniunea Economică şi Monetară), grupul de politici care au dus la formarea euro.

„Chirac este conştient de riscurile legate de a merge mai departe cu EMU fără a analiza implicaţiile“, scria Christopher Mallaby, ambasador britanic în Paris la acea vre­me, premierului de atunci John Major în cadrul unei tele­gra­me ce dezvăluie planul acestuia de a „reorienta dezbaterea în direcţia noastră“.

Acesta a sugerat crearea unei „legături foarte private“ între Downing Street şi palatal Elysee. „Pretextul ar privi dis­cuţii private“ legate de uniunea monetară“, scria acesta. „Scopul nedeclarat ar fi expunerea riscurilor unei avansări timpurii a EMU, incluzând efectul politic conflictual în interiorul UE“.

Marea Britanie nu a aderat niciodată la uniunea monetară după ce a fost forţată să retragă lira sterlină din mecanismul european al ratelor de schimb.

Mallaby l-a luat pe Chirac în vizor ca pe un potenţial aliat, spunând că „gândirea sa este neformată şi influenţabilă“.

Documentele relevă de asemenea scepticismul fostului preşedinte francez cu privire la integrarea europeană.

„Acesta a declarat direct că Europa nu mai este foarte populară“, se arată într-o telegramă din 1995.

Preşedintele a mai declarat în cadrul unei întâlniri a şefilor de guvern din acelaşi an că „Uniunea Europeană pare să nu conştientizeze problemele reale cu care se confruntă cetăţenii de rând, iar oamenii o percep ca pe o birocraţie uriaşă care-şi vâră nasul unde nu este nevoie“.

Fostul premier Major a răspuns că „aşteptase cinci ani să audă şi pe altcineva spunând lucruri ca acestea“, relevă documentele declasificate.

Major este în prezent un opozant ferm al Brexitului, după ce a fost afectat puternic în timpul mandatului de diviziunile interne privitoare la decizia sa de a include Marea Britanie în Tratatul de la Maastricht din 1992. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO