Business Internaţional

Doi foşti bancheri ai Goldman Sachs lucrează acum în industria ciocolatei

Doi foşti bancheri ai Goldman Sachs lucrează acum în...

Autor: Catalina Apostoiu

28.06.2022, 00:05 198

Când lucra la Goldman Sachs Group, Kushal Choksi îşi făcea griji în legătură cu curba dobânzilor. Acum, spune acesta, „cel mai mare stres al vieţii mele este când cami­onul UPS nu îşi face apariţia“.

Choksi şi soţia sa, Alak Vasa, şi ea fost angajat al Goldman Sachs, sunt fondatorii Elements Truffles. Compania de ciocolată cu sediul în Jersey City este specializată în dul­ciuri inspirate de ayurveda, practica indiană a medicinii naturale.

Aceştia vând o linie de batoane de ciocolată minunat ambalate, rea­lizate fără zahăr rafinat sau soia. În schimb, acestea sunt îndulcite cu miere locală sau realizate cu cacao din Ecuador, scrie Bloomberg.

Ciocolata lor are o aromă pură, profundă de fructe tropicale. Ele­ments produce de asemenea cioco­lată caldă vegană. Cuplul prioriti­zea­ză educaţia: o pătrime din profiturile lor sunt donate pentru educaţia co­piilor defavorizaţi din India.

Choksi şi Vasa au pus bazele companiei în 2016. „Fusesem pe Wall Street suficient timp, 10 ani, şi am realizat că este un stil de viaţă pe care nu-l pot susţine“, spune Vasa.

Vasa a început prin a lucra în weekenduri la Financier, o patiserie aflată peste drum de fostul sediu al Goldman Sachs de pe Broad Street.

Cei doi au lansat compania cu 100.000 de dolari fonduri proprii, fără investiţii din afară. „Ne-am dorit cu adevărat să creăm valoare“, spune Choksi. În schimb, aceştia au fost prudenţi din punct de vedere fiscal, familiile lor ajutându-i să împache­teze ciocolatele la început.

Primele vânzări le-au realizat într-o piaţă pentru fermieri în 2016. Dacă produsele nu se vindeau, Vasa era conştientă că se va întoarce pe Wall Street. Dar ciocolatele s-au vândut. În acelaşi ani, cei doi şi-au lansat divizia de e-commerce.

Produsele Elements sunt în prezent în 2.000 de magazine, iar unii clienţi provin chiar din Australia.

Elements şi-a înfiinţat de asemenea un mic spaţiu de producţie în Gujarat, vestul Indiei, şi speră să înceapă producţia acolo până la finalul anului pentru a deservi pieţe din Asia şi Orientul Mijlociu.

Choksi spune că Elements a fost profitabil din al doilea an de business, cu o marjă medie de profit net de 20% în prezent. Cei doi intenţionaseră să atragă 2 milioane $ pentru 2022, dar au amânat planul din cauza „scenariului macro“.

Vasa şi Chokso văd în continuare beneficiile muncii asidue de la firme ca Goldman şi BlackRock. „Activitatea din lumea financiară ne-a pregătit să luptăm cu orice dificultăţi întâmpinăm“, spune Choksi. „Nu am resimţit niciodată mai mult stres decât atunci când am lucrat într-un birou de trading. Aşa că ce fac acum se simte atât de natural“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO