• Leu / EUR4.9219
  • Leu / GBP5.6180
  • Leu / USD4.6021
Business Internaţional

Doi tineri români au creat un sistem prin care o locuinţă se poate închide pe Internet

Doi tineri români au creat un sistem prin care o locuinţă se poate închide pe Internet

Autor: Departamentul Corespondenti

10.02.2016, 13:11 2360

EMECS-thon, un maraton de sisteme incorporate, a avut loc de vineri până duminică în laboratoarele Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, maratoane similare desfăşurându-se în paralel în alte cinci universităţi din Europa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La EMECS-thonul din Timişoara au participat şapte echipe, care au avut 48 de ore pentru a implementa de la zero un proiect.

Duminică seara, juriul a desemnat echipele câştigătoare la trei categorii: "Cea mai bună idee tehnică”, "Cea mai bună idee de afacere” şi "Premiul de popularitate”.

Premiul "Cea mai bună idee tehnică” a fost adjudecat de echipa IgnisReloaded - formată din studenţii Petra Csereoka, Denisa Greconici, Emanuel Vintilă - cu proiectul "3D tracking system”, un sistem de introducere a datelor în computer utilizând un panou cu senzori ce detectează mişcarea mâinii.

Premiul pentru "Cea mai bună idee de afacere” a fost câştigat de echipa xTeam - formată din studenţii Aniţei Denis, Boitor Alexandru, Marian Iacob – care a prezentat proiectul "Smart house” - un sistem compus din mai mulţi senzori care automatizează o casă şi reglează automat temperatura ambientală, diminuează luminile şi permite încuierea uşii prin Internet.

Premiul de popularitate a fost adjudecat de echipa Triple F - formată din studenţii Daniel Zăgrean, Loredana Lupu, Flavius Aron Mecea - cu proiectul "Assisted parking” - o maşinuţă de jucărie care se parchează automat.

În paralel cu concursul de la Timişoara, maratoane similare au avut loc în alte cinci universităţi din Europa: Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie - Norvegia, Universitatea Tehnică din Kaiserlautern - Germania, Universitatea din Southampton - Regatul Unit al Marii Britanii, Universitatea Internaţională Burch - Bosnia şi Herţegovina şi Universitatea Tehnologică din Graz - Austria.

"EMECS-thon 2016, un proiect de sisteme embedded făcut în Timişoara şi în alte cinci universităţi din întreaga Europă, a fost un proiect destul de greu în care participanţii au trebuit să vină cu o idee şi să o implementeze pe device-uri oferite de noi. La nivel local am avut nişte proiecte foarte drăguţe implementate: de la automatizarea unei case la o maşină care se parchează singură, bineînţeles, redusă la scală mică. Au fost nişte proiecte foarte bine definite, studenţi care s-au chinuit timp de 48 de ore să implementeze tot ce şi-au dorit”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, unul dintre organizatorii EMECS-thon la Timişoara, Alexandru Ciobotaru.

Cele trei proiect câştigătoare vor concura pentru marele premiu, la nivel european.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9219
Diferență: 0,0386
Ieri: 4.9200
Azi: 4.6021
Diferență: -0,5403
Ieri: 4.6271
Azi: 5.6180
Diferență: 0,0855
Ieri: 5.6132
Azi: 4.9593
Diferență: -0,6073
Ieri: 4.9896