Business Internaţional

Dolarul american dezvaluie o forta surprinzatoare

07.10.2008, 14:24 42

Bursele de valori se afla in cadere, pietele de credit raman inghetate, iar cativa oficiali straini cred ca Statele Unite isi vor pierde statutul de superputere financiara. Cu toate acestea, dolarul - cel mai vizibil simbol al puterii financiare americane - continua sa se aprecieze, scrie International Herald Tribune.

Saptamana trecuta, dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an fata de euro, fata de dolarul canadian si de alte cateva monede. Moneda americana s-a apreciat dupa ce planul administratiei Bush pentru salvarea bancilor a fost respins initial de Congres si chiar in contextul unui raport nefast al numarului de angajati din SUA.
Cresterea dolarului pare a fi contrara asteptarilor. Crizele financiare anterioare din Asia, Rusia si Mexic au devastat cursurile valutare locale odata cu plecarea investitorilor straini. Bahtul thailandez, rubla ruseasca si pesoul mexican au beneficiat de increderea strainilor pe aceste piete emergente. Odata cu pierderea acestei increderi, au scazut si ratele de schimb din aceste tari.
"Dat fiind faptul ca tocmai am risipit foarte mult timp , este o ironie ca strainii vor sa investeasca mai multi bani in statul nostru", a spus Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard. "Ei nu stiu unde sa investeasca in alta parte", a mai declarat economistul.
Pe 17 septembrie, cand colapsul Lehmann Brothers a dus la clatinarea burselor de valori din toata lumea, investitorii straini s-au grabit sa cumpere obligatiuni, ceea ce le-a adus profitul aproape de zero.
Astfel, investitorii s-au ingramadit pentru a beneficia de protectia guvernului SUA, chiar daca acest lucru a insemnat ca investitiile lor vor pierde din bani atunci cand se vor lua masuri de combatere a inflatiei.
Intr-adevar, apelul facut de Statele Unite reflecta lipsa unor optiuni mai bune. Au fost adoptate multe masuri in ultimii cativa ani cu privire la cresterea monedei euro vazuta ca un rival al dolarului. Insa Europa abia daca mai pare un pariu sigur pentru investitori acum, cu o criza financiara aflata in metastaza.
Spre deosebire de americani, europenii nu au avut acelasi raspuns cu privire la problemele financiare, in ciuda unei intalniri a liderilor convocata de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.
Bancile japoneze sunt de departe mai stabile decat cele din SUA sau din Europa, ceea ce a facut din yenul japonez singura moneda importanta careia i-a crescut valoarea fata de dolar in ultimele saptamani. Insa economia Japoniei, si a intregului continent asiatic, slabeste, la fel ca si cea globala.
"Este ca si cum lumea ar fi plina de oameni bolnavi", a declarat Ashraf Laidi, analist-sef la compania de brokeraj CMC Markets. "Statele Unite au fost primele care s-au internat, ajungand la terapie intensiva. Apoi, alte state au inceput sa simta raceala si acum se interneaza in spital", a mai declarat analistul.
Investitorii mizeaza pe faptul ca Statele Unite au fost primele care au suferit declinul si, ca urmare, vor fi primele care isi vor reveni.
Aceasta perceptie a castigat teren intrucat exista probleme financiare in Europa, unde tot mai multe banci dau faliment sau au nevoie de salvare, iar Germania si Irlanda si-au garantat toate depozitele monetare intr-un efort de a opri avantul bancilor.
Valoarea dolarului a fost de asemenea ridicata de banca centrala americana (Fed), care a fondat o retea de schimb valutar cu Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei, Banca Angliei si cu alte banci centrale, cu scopul de a aproviziona bancile straine cu moneda americana.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO