Business Internaţional

Draghi: Zona euro se află în pragul unei lungi perioade de inflaţie scăzută

Draghi: Zona euro se află în pragul unei lungi perioade...

Autor: Anca Dumitrescu

07.11.2013, 17:23 160

"Constelaţia economică actuală, marcată în special de o activitate slabă a creditării, sugerează că zona euro s-ar putea afla într-o perioadă prelungită de inflaţie scăzută, înainte de o revenire treptată a evoluţiei preţurilor", a spus Draghi în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară.

BCE a redus dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la un nou minim record de 0,25%, luând prin surprindere analiştii.

Măsura a fost determinată de nivelul inflaţiei, de 0,7% în octombrie, care este cu mult sub ţinta BCE a aproape 2% care, potrivit instituţiei, asigură stabilitatea preţurilor.

Redresarea economică lentă din zona euro nu prefigurează accelerarea creşterii preţurilor, a arătat Draghi, care a reiterat că riscuri numeroase continuă să exercite presiuni asupra conjuncturii din regiune.

El a adăugat că BCE va preciza luna viitoare durata aproximativă a perioadei în care inflaţia se va afla la un nivel scăzut, care nu va fi scurtă.

Reducerea dobânzii cheie a luat prin surprindere analiştii, dar tonul general al lui Draghi în conferinţa de presă nu fost diferit de poziţia adoptată la întâlnirile precedente. Şeful BCE nu a menţionat ce alte măsuri ar putea fi luate pentru susţinerea economiei regiunii, dar a dat asigurări că instituţia este pregătită să face tot ceea ce este necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24