Business Internaţional

După ce a rupt contactul cu francezii, guvernul polonez vrea să cumpere fără licitaţie elicoptere americane

După ce a rupt contactul cu francezii, guvernul polonez...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2018, 00:00 2143

Guvernul polonez vrea să achiziţioneze două elicoptere americane Black Hawk printr-o procedură care nu va implica licitaţie, ceea ce ar putea provoca o dispută cu Franţa şi Italia, scrie ziarul Gazeta Wyborcza. Intenţia vine după ce în toamna anului 2016 guvernul polonez a renunţat la un contract de 3,14 miliarde de euro cu Airbus pentru livrarea a 50 de elicoptere Caracal pe motiv că oferta constructorului european de aeronave nu este în interesul economic şi de apărare al ţării.

Contractul era semnat de guvernul anterior, înfrânt în alegeri de partidul eurosceptic Lege şi Justiţie. În schimb, polonezii au indicat că vor cumpăra elicoptere americane, dar fabricate în Polonia. Franţa este acţionar la Airbus, iar decizia Varşoviei a înfuriat Parisul. Preşedintele francez de atunci, François Hollande, şi-a anulat rapid o vizită în Polonia, iar guvernul a ameninţat că va reevalua cooperarea militară cu ţara est-europeană. Preşedintele american Donald Trump a vizitat în vara anului trecut Polonia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO