Business Internaţional

După ce în 2022 a luat măsuri care au transformat-o în cel mai socialist stat din Europa, Spania vrea acum să reducă săptămâna de lucru la 37,5 ore

După ce în 2022 a luat măsuri care au transformat-o...

Autor: Catalina Apostoiu

30.10.2023, 23:25 275

Spania ar putea adopta o săptă­mână mai scurtă de lucru, potrivit EUobserver.

După rezultatele neconcludente ale alegerilor din iulie, premierul Pedro Sanchez încă se străduieşte să obţină o majoritate parlamentară suficientă.

Recent, Partidul Socialist a ajuns la un acord cu partidul de stânga Sumar pentru formarea unui guvern, însă negocierile continuă cu două partide catalane separatiste.

O săptămână redusă de lucru pentru acelaşi salariu este una din propunerile cheie ale Sumar pentru următorul mandat, care are drept obiectiv reducerea săptămânii de muncă la 38,5 ore până în 2024 şi 37,5 ore până în 2025.

„Aş vrea să fac o propunere simplă: după muncă, angajaţii ar trebui să plece acasă cu o oră mai devreme pentru a se odihni, a fi cu cei dragi sau a face orice îşi doresc“, a declarat Yolanda Diaz, ministrul spaniol al muncii şi lider al Sumar.

„Este un lucru revoluţionar pentru că timpul este cel mai preţios lucru pentru aceia dintre noi care nu avem proprietăţi mari sau nume semnificative“, a adăugat aceasta.

Săptămâna redusă de lucru ar urma să devină lege anul viitor, iar ministerul spaniol al ocupării forţei de muncă a calculat că de această măsură ar urma să beneficieze 12 mi­lioane de muncitori în următorii doi ani, reprezentând 70% din forţa de muncă.

Obiectivul final este o săptămână de 32 de ore, în urma unui val în creş­tere de programe-pilot din întreaga lume pentru testarea modului în care ar funcţiona o săptămână de lucru de patru zile şi ce beneficii ar avea aceasta pentru angajatori şi angajaţi.

Un program-pilot din Spania privitor la săptămâna de muncă de patru zile a indicat recent că astfel de săptămâni îmbunătăţesc sănătatea angajaţilor prin diminuarea stresului, notează Reuters.

Oraşul Valencia, al treilea cel mai mare din Spania cu peste 800.000 de locuitori, a programat zilele locale libere pentru patru zile consecutive de luni în perioada 10 aprilie-7 mai 2023.

Alte măsuri agreate în urma semnării acordului dintre Partidul Socialist şi Sumar privesc o viitoare creştere a salariului minim, consolidarea sistemului de sănătate, prelungirea concediului de maternitate şi paternitate de la 16 la 20 de săptămâni.

După ce în 2021 a majorat salariul minim, a luat măsuri de urgenţă pentru susţinerea consumatorilor în faţa scumpirii energiei, a propus o serie de modificri majore ale legislaţiei din domeniul rezidenţial şi a anunţat o majorarecu 2% a salariilor funcţionarilor publice, Spania a anunţat anul trecut noi iniţiative prin care şi-a întărit statutul de „stat providenţă“.

Astfel, ţara a aprobat reglementări de plafonare a preţurilor gazelor naturale, iar ţara ar urma să devină prima din Europa care oferă femeilor un concediu în perioada menstruaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO