Business Internaţional

Dupa otelul american, Mittal vrea si otelul turcilor de la Erdemir

01.11.2004, 00:00 19



La doar cateva zile de la anuntarea intentiei de a cumpara grupul american International Steel pentru 4,5 mld. dolari, membrii familiei Mittal din Londra au identificat alte oportunitati de achizitie in Europa, in special in Turcia, unde vor sa faca investitii inainte de a se concentra asupra activitatilor din Asia, relateaza Financial Times.



La inceputul acestei saptamani, familia Mittal si-a anuntat planurile de a consolida holdingurile detinute in Olanda, Ispat International si LNM Group, si sa cumpere ISG, in incercarea de a deveni cel mai mare producator de otel din lume, cu activitati pe patru continente si o capacitate de productie anuala de 70 milioane tone otel.



Lakshmi Mittal, presedinte si director general al LNM Group si al viitoarei companii Mittal Steel, a declarat ca societatea sa este interesata in achizitia celui mai mare producator de otel din Turcia, Eregli Demir Celik, sau Erdemir, si asteapta ca guvernul turc sa initieze privatizarea companiei la inceputul anului 2005. "Unitatea noastra din Romania se afla foarte aproape de Erdemir, la doar 200 de km. Acest aspect este unul foarte important pentru noi, in perspectiva unei achizitii", a spus Mittal, care urmeaza sa se intalneasca in cursul saptamanii viitoare cu investitorii americani.



Combinatul Erdemir urmeaza sa isi majoreze productia pana la aproximativ 4,5 milioane tone pe an in 2005, de la 3,4 milioane, cat realizeaza in acest moment, avand capacitatea sa ajunga pana la 7 milioane tone pe an pana in 2007.



Fiul lui Mittal, Aditya Mittal, in varsta de 28 de ani, care a condus operatiunile de fuziune si achizitie derulate de LNM in ultimii cinci ani, sustine ca oportunitatile de privatizare a otelariilor de stat din Europa Centrala si de Est sunt "in mare parte epuizate". El afirma ca mai sunt cateva oportunitati in Rusia, Ucraina si alte state din fostul bloc sovietic, ca de altfel si programe de privatizare in Africa. Dar, spune el, dupa Turcia, compania isi va concentra atentia asupra activitatilor desfasurate in Asia, in principal cele din China, acolo unde cererea puternica din ultimii cativa ani atat pentru otel cat si pentru materii prime a saltat preturile si, implicit, profiturile producatorilor de otel.



Momentan, familia Mittal desfasoara operatiuni si in China, dar spun ca majoritatea operatiunilor de productie de otel sunt controlate de guvern. "Asteptam decizia companiilor de stat prin care sa permita investitorilor straini sa intre pe piata si sa investeasca impreuna cu ele", afirma Lakshmi Mittal. "Nu doresc sa fiu in postura de investitor pasiv in afacere", a adaugat el.



Familia Mittal este interesata, de asemenea, sa faca afaceri si in India natala, unde nu desfasoara deocamdata operatiuni. "Pare o ironie, dar este adevarat. Dorim sa facem afaceri in India, unde economia este in expansiune", spune Lakshmi Mittal. Tatal si fratii lui sunt implicati in operatiuni de mica anvergura in productia de otel din India, dar Mittal a pornit pe cont propriu la varsta de 25 de ani, cand s-a mutat in Indonezia pentru a demara propria afacere cu otel, care a continuat sa se dezvolte formand gigantul de azi.
marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO