Business Internaţional

Dupa sectorul petrolier, Chavez nationalizeaza si industria cimentului

07.04.2008, 16:52 16

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat ca va nationaliza companiile producatoare de ciment care activeaza pe teritoriul statului sud-american, in incercarea de a majora productia de materiale de constructii, o miscare care ameninta operatiunile locale ale celor mai mari producatori mondiali de profil, scrie Bloomberg.
Guvernul de la Caracas va plati in schimbul preluarii companiilor de ciment "oricat va fi necesar", a anuntat Chavez, adaugand ca producatorii de ciment se afla printre cei mai mari poluatori, in conditiile in care au esuat in a investi in noi tehnologii. Presedintele venezuelean nu este la prima operatiune de acest gen, in 2007 statul preluand o fabrica locala a producatorului columbian de materiale de constructii Cementos Argos.
Masura nationalizarii producatorilor de ciment vine pe fondul incercarilor lui Chavez de a relaxa situatia economica a tarii, fiind parte a unui plan extins care cuprinde si restrictiile impuse exportului de produse alimentare. Chavez i-a acuzat pe furnizorii de materiale de constructii de stabilirea unui monopol care nu face altceva decat sa puna si mai multa presiune asupra dezvoltarii infrastructurii.
"Incepand din acest moment, ar trebui pregatite toate masurile legale si economice care sa asigure nationalizarea industriei cimentului intr-un timp cat mai scurt", a declarat presedintele venezuelean, la sfarsitul saptamanii trecute.
Pana acum, Chavez a trecut deja la nationalizarea industriei de telefonie si a celei energetice, sporind in acelasi timp controlul statului asupra productiei de petrol. Nationalizarea industriei cimentului ar reprezenta astfel un pas important in cadrul incercarilor guvernului de la Caracas de a institui un sistem socialist.
In cadrul procesului de nationalizare a segmentului de telecomunicatii statul a platit in schimbul operatorului CANTV o suma foarte apropiata de valoarea de piata a companiei. In schimb, in cazul achizitionarii companiilor producatoare de petrol, pretul nu a depasit valoarea contabila a acestora.
Dupa anuntul privind incercarea de nationalizare a industriei cimentului, actiunile producatorului Cemex s-au prabusit cu 1,16 dolari, sau 4,2%. Titlurile producatorului francez Lafarge au inregistrat o scadere de 88 eurocenti sau 0,8%, in timp ce Holcim a urcat cu 0,5 franci elvetieni, pana la 107,9 franci.
Cemex este cel mai mare furnizor de ciment de pe piata venezueleana, avand o capacitate de productie de 4,6 mil. tone de ciment si 33 statii de betoane in intreaga tara. Subsidiara locala a grupului mexican, Cemex Venezuela SACA, are o valoare de piata de 547 mil. dolari (351 mil. euro), iar in 2007 a inregistrat o crestere de 17% a vanzarilor.
"Cemex nu a primit niciun fel de nota de informare referitoare la decizia guvernului venezuelean", a declarat Jorge Perez, purtatorul de cuvant al companiei. Iar in aceste conditii compania "a solicitat o serie de precizari din partea autoritatilor de la Caracas", a adaugat el.
Contributia operatiunilor de pe piata venezueleaza la veniturile totale ale companiei a scazut semnificativ odata cu achizitionarea, in iulie anul trecut, a producatorului australian Rinker Group, pentru 14,2 mld. dolari (10,4 mld. euro). Potrivit analistului Credit Suisse, Marcelo Telles, contributia filialei venezuelene la profitul operational al grupului nu depaseste 5%.
In aceste conditii, nationalizarea industriei cimentului "va afecta intr-o oarecare masura Cemex, dar nu va avea un impact foarte mare asupra producatorului", spune Telles.
Totusi, afirma analistul Credit Suisse, termenii contractului de achizitionare a filialei locale de catre guvernul de la Caracas nu vor fi deloc favorabili grupului mexican. "Nu cred ca pretul primit de catre Cemex in eventualitatea unei operatiuni de nationalizare ar fi unul foarte apropiat de cel real", a declarat analistul.
Celei trei fabrici de ciment detinute de catre Cemex in Venezuela aveau in 2007 aproximativ 45% cota de piata la nivel local.
Oficialii Lafarge, cel mai mare producator de ciment la nivel mondial, au refuzat sa comenteze miscarea guvernului de la Caracas. Si asta, in conditiile in care veniturile realizate in urma operatiunilor de pe piata din aceasta tara depasesc 90 mil. euro pe an. Cele doua fabrici detinute in Venezuela au capacitate anuala de 1,6 milioane de tone.
Pe de alta parte, cei de la Holcim iau in serios incercarile guvernului venezuelean, in situatia in care cele doua unitati locale de productie ale grupului elvetian au peste 500 de angajati si o capacitate de productie de 2,4 mil. tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO