Business Internaţional

Economia Elveţiei scade neaşteptat, lovită de şocurile comerciale

Economia Elveţiei scade neaşteptat, lovită de...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.11.2018, 00:00 315

Economia Elveţiei s-a comprimat neaşteptat în cel de-al treilea trimestru, în principal din cauza scăderii exporturilor şi a cererii interne mai slabe, scrie Bloomberg.

Niciun economist intervievat de agenţia de presă nu a anticipat contracţia de -0,2%. Estimarea mediană a fost o creştere de 0,4%. Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, economia a avansat cu 2,4%.

„Faza de creştere continuă, puternică, de care s-a bucurat economia elveţiană timp de un an şi jumătate s-a întrerupt brusc“, se arată într-un comunicat al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice SECO. „Elveţia se încadrează astfel în tendinţa de încetinire economică semnificativă simţită în alte state europene, mai ales în Germania.

“ Cea mai recentă prognoză a băncii centrale elveţiene, din septembrie, prevede un avans al PIB de 2,5-3% pentru anul acesta. Industria elveţiană, orientată spre exporturi şi concentrată pe utilaje, echipamente electrice şi metale, se aşteaptă la atenuarea creşterii comenzilor din cauza încetinirii din economiile mari ale lumii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO