Business Internaţional

Economia Germaniei se menţine pe o direcţie clară de creştere, însă există riscuri

Economia Germaniei se menţine pe o direcţie clară de...

Autor: Catalina Apostoiu

07.09.2018, 00:05 475

Comenzile fabricilor germane au scăzut în mod neaşteptat pentru a şasea lună consecutiv în acest an, însă ministerul economiei şi banca centrală a ţării, cât şi importantul institut economic al acesteia, Ifo, sunt în continuare încrezătoare că cea mai mare economie a Europei îşi va continua creşterea puternică.

Totuşi, importantul conglomerat german Siemens avertizează că naţiona­lismul şi xenofobia ar putea afecta pros­peritatea ţării.

Comenzile fabricilor germane au suferit un declin neaşteptat pentru a şasea lună în acest an pe fondul unei scăderi a cererii de bunuri de investiţii din afară, sporind temerile că tensiunile comerciale ar putea începe să apese asu­pra evoluţiei celei mai mari economii euro­pene, scrie Bloomberg.

Comenzile au scăzut cu 0,9% în iulie faţă de iunie, în timp ce economiştii anticipaseră o creştere de 1,8%.

Ministerul german al economiei a declarat că nesiguranţa la nivel mondial alimentată de tensiunile comerciale în creştere au erodat probabil cererea, adăugând însă că se aşteaptă la o redresare către sfârşitul anului, punând accent pe registrele de comenzi încă pline şi pe o revenire a încrederii sectorului de business.

Încrederea în economia germană a crescut pentru prima dată în nouă luni în august, iar banca centrală a ţării a anunţat că economia se menţine pe o „direcţie solidă de creştere“.

Creşterea sectorului german de servicii a atins un maxim pe şase luni în august, firmele din sector creând locuri de muncă în cel mai rapid ritm din aproape 11 ani, potrivit datelor IHS Markit, sugerând că expansiunea ge­nerată intern va continua în trimestrul al treilea, scrie Reuters.

Pe fondul costurilor reduse de finanţare şi al unei populaţii în creştere, consumul gospodăriilor, cheltuielile statului şi sectorul construcţiilor au devenit motoare de creştere importante şi de încredere în economia germană.

Phil Smith, economist al IHS Markit, arată că datele indică o rată de creştere trimestrială de aproximativ 0,5% în T3, simi­lară cu expansiunea din perioada aprilie-iunie.

La rândul său, insti­tu­tul economic Ifo a anunţat că şi-a revizuit în sus estimarea de creş­tere pe 2018 pentru eco­nomia germană la 1,9% de la 1,8%, invocând per­formanţa peste aşteptări din prima ju­mă­tate a anului.

„Creşterea va fi în mare măsură generată de consumul privat în acest an şi anul vitor, pe fondul ratei în creştere de ocupare a forţei de muncă şi creşterii solide a veniturilor“, a declarat Timo Wollmershaeuser, economist la Ifo.

Pentru 2019, Ifo anticipează o rată de creştere de 1,9% şi de 1,7% pentru 2020.

În pofida perspectivelor solide, gigantul Siemens avertizează că prosperitatea Germaniei este ameninţată de xenofobie şi naţionalism, potrivit CNN.

Compania a trimis o scrisoare celor 4.300 de angajaţi pe care-i are în Saxonia, Germania, încurajându-i să combată xenofobia şi reputaşia Germaniei pentru toleranţă.

Germania a fost zguduită de o serie de proteste după presupusa ucidere a unui bărbat germano-cubanez de către un irakian şi un sirian în oraşul Chemnitz.

Managerii Siemens au anunţat că resping obiectivele protestatarilor, făcând apel la toleranţă, respect şi dialog.

Joe Kaeser, CEO-ul Siemens, a declarat că naţionalismul va eroda prosperitatea Germaniei.

Şi Camera Germană de Comerţ şi Industria a condamnat protestele, spunând că sunt „inacceptabile din punct de vedere al economiei germane“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO