Business Internaţional

Economia UE va creşte în acest an cu doar 0,8%, arată cele mai noi date ale Comisiei Europene. Inflaţia prea mare, scăderea producţiei respectiv a comerţului, dar şi scufundarea Germaniei în recesiune afectează întreg blocul comunitar. „Activitatea economică a stagnat în cel de-al doilea trimestru, iar datele arată o scădere în lunile următoare”

Economia UE va creşte în acest an cu doar 0,8%, arată...

Autor: Valeriu Dănilă

11.09.2023, 15:38 97

Economia Uniunii Europene se va extinde cu 0,8% în acest an şi cu 1,4% în 2024 potrivit cifrelor Comisiei Europene care a redus prognoza de creştere, semnalând totodată persistenţa inflaţiei, scrie Financial Times.

Noile previziuni arată o uşoară încetiniere faţă de cele din mai, 1% creştere în acest an şi 1,7% în 2024.

„Activitatea economică a stagnat în cel de-al doilea trimestru, iar datele arată o scădere în lunile următoare”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

Inflaţia o să scadă la 6,5% în acest an, faţă de 6,7% prognozată anterior, potrivit Comisiei Europene. În 2024 inflaţia ar urma să fie de 3,2%.

Perspectivele economice s-au înrăutăţit în ultimele luni din cauza scăderii producţiei, a reducerii comerţului, precum şi a limitării consumului persoanelor fizice.

„Preţurile ridicate şi în continuă creştere pentru majoritatea bunurilor respectiv serviciilor afectează economia mai mult decât aşteptările iniţiale”, a explicat Comisia Europeană în comunicat.

Economia Germaniei ar urma să se contracte cu 0,4% în acest an, faţă de 0,2% prognozat iniţial. Cu toate acestea, Germania va reveni pe creştere în 2024 cu 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO