Business Internaţional

Economiştii de top şi bancherii centrali sunt de acord: dobânzile vor rămâne mai sus timp mai îndelungat. BCE a majorat în septembrie dobânzile pentru a zecea oară consecutiv în pofida semnelor de slăbire a economiei zonei euro

Economiştii de top şi bancherii centrali sunt de acord:...

Autor: Catalina Apostoiu

17.10.2023, 22:49 365

Totuşi, banca a semnalat că noi majorări ar putea fi excluse deocamdată.

Economiştii de top şi bancherii centrali par să fie de acord cu privire la un lucru: dobânzile se vor menţine ridicate vreme mai îndelungată, notează CNBC.

Băncile centrale au majorat dobânzile agresiv în ultimele aproximativ 18 luni în încercarea de a stăvili creşterea inflaţiei, cu grade diferite de succes până acum.

Înainte de a-şi pune pe pauză ciclul de majorări în septembrie, banca centrală americană (Fed) îşi crescuse dobânda de referinţă de la 0,25-0,5% în martie 2022 la 5,25%-5,5% în iulie 2023. În pofida pauzei, oficialii Fed au semnalat că ar putea fi nevoie ca dobânzile să rămână mai ridicate mai mult timp decât anticipaseră pieţele pentru ca inflaţia să revină sustenabil la ţinta de 2%.

Preşedintele Băncii Mondiale Ajay Banga a transmis recent un mesaj similar: dobânzile vor rămâne probabil mai ridicate timp mai îndelungat şi vor complica peisajul investiţional pentru companii şi bănci centrale, în special prin prisma tensiunilor geopolitice continue.

Inflaţia din SUA a coborât sem­nificativ de la vârful de 9,1% din iunie 2022, dar a depăşit aşteptările în sep­tem­brie, la 3,7%. „Cu siguranţă vom vedea dobânzi mai mari mai mult timp,” a arătat Greg Guyett, din cadrul HSBC.

BCE a majorat în septembrie dobânzile pentru a 10-a oară con­secutiv în pofida semnelor de slăbire a economiei zonei euro. Totuşi, aceasta a semnalat că noi majorări ar putea fi excluse deocamdată.

Mai mulţi guvernatori de bănci centrale şi membri ai consiliului guvernator al BCE au declarat pentru CNBC recent că deşi o majorare în noiembrie ar putea fi puţin probabilă, posibilitatea unor noi majorări pe viitor trebuie să rămână deschisă având în vedere presiunile inflaţioniste persistente şi potenţialul apariţiei de noi şocuri.

Boris Vujcic, guvernatorul băncii centrale a Croaţiei, a declarat că sugestia că dobânzile se vor menţine mai ridicate timp mai îndelungat nu este nouă, dar pieţele din SUA şi Europa de-abia acum o iau cu adevărat în considerare.

Martin Kazaks, guvernator al băncii Letoniei, a declarat că ar fi mulţumit dacă dobânzile ar rămâne la nivelul actual, dar nu poate exclude posibilitatea unor noi majorări din două motive.

„Unul este bineînţeles legat de piaţa muncii, iar celălalt de geopolitică. Am putea avea parte de noi şocuri care ar putea împinge inflaţia în sus, de aceea trebuie să rămânem prudenţi”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO