Business Internaţional

Economistul Larry Summers crede că SUA se îndreaptă mai degrabă spre recesiune decât spre o aterizare lină

Economistul Larry Summers crede că SUA se îndreaptă...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.04.2022, 00:00 133

Anul trecut, economistul american Larry Summers, fost secretar al trezoreriei SUA, a atacat unul dintre cuvintele la modă preferate ale Rezervei Federale, „tranzitoriu“, scrie Bloomberg.

Acesta era folosit pentru a descrie inflaţia. Timpul şi acţiunile ulterioare ale Fed au dovedit că Summers nu s-a înşelat. Anul acesta, el atacă „aterizarea lină“ pe care Fed o prevede pentru economia americană.

Profesorul de la Universitatea Harvard spune că o combinaţie de inflaţie ridicată şi şomaj scăzut duce economia spre recesiune.

Aşa că el este sceptic că Fed poate trasa o direcţie care va scoate ţara din bula inflaţionistă fără a provoca o scădere a PIB.

Instrumentul principal prin care o bancă centrală poate frâna inflaţia este creşterea dobânzilor de referinţă. Însă acestea frânează şi creşterea economică deoarece scumpesc creditarea.

Fed are în vedere mai multe majorări de dobândă anul acesta. Banca Centrală Europeană a renunţat mult mai târziu decât colega americană la ideea că inflaţia este doar „tranzitorie“. Iar la creşteri de dobânzi este mult în urmă, deşi inflaţia din zona euro bate record după record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO