Business Internaţional

Efectele penuriilor de gaze, petrol şi cărbune: lemnul a redevenit important pentru siguranţa energetică

Efectele penuriilor de gaze, petrol şi cărbune: lemnul...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2022, 00:06 414

Ungaria a rămas fără petrol rusesc. Benzinăriile, cele care încă mai au acces a carburanţi, au limitat cantităţile care pot fi cumpărate de şoferi chiar şi la preţurile plafonate de guvern. Din cauza crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile UE, guvernul maghiar urmează să impună o interdicţie de export asupra companiilor din ener­gie, inclusiv a celor care comerciali­zează lemnul de foc.

Dar cea mai primitivă materie primă pentru producerea energiei a ajuns în prima linie de luptă cu criza şi în Polonia, unde guvernul le-a re­co­mandat cetăţenilor să înceapă să adune resturi de lemn.

În Germania se vorbeşte chiar de o penurie de peleţi din rumeguş pentru sobe şi centrale. În Ungaria, guvernul va controla exportul de lemn, care este de o importanţă stra­tegică pentru securitatea aprovizio­nării cu energie, a declarat ministrul agriculturii Istvan Nagy, citat de Hungary Today.

Într-o declaraţie transmisă agen­ţiei de ştiri a statului MTI, ministrul a subliniat că războiul prelungit dintre Rusia şi Ucraina şi sancţiunile impu­se de Bruxelles au dus la o criză energetică în Europa.

Bruxelles-ul a recunoscut că exis­tă o penurie de gaze şi că ar putea chiar impune restricţii ale consumu­lui de gaze statelor membre.

O stare de urgenţă energetică este, de asemenea, în vigoare în Ungaria şi sunt necesare măsuri ex­traordinare pentru a asigura o apro­vizionare cu energie pentru familiile maghiare.

Pe lângă constituirea de rezerve de gaze şi creşterea producţiei pro­prii, guvernul ia şi măsuri de urgenţă pen­tru a controla, reglementa şi, dacă este necesar, interzice exportul de lemn de foc în străinătate pentru a asigura aprovizionarea cu combus­tibil produs pe plan local“, a adăugat István Nagy.

Conform noului decret, organi­za­ţiile şi persoanele care exportă lemn de foc sunt obligate să notifice Oficiul Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar (NÉBIH) des­pre toate tranzacţiile planificate cu străinătatea, care va informa la rân­dul său Ministerul Agriculturii.

În cazul în care este necesară a­pro­vi­zio­narea populaţiei şi autorită­ţilor publi­ce maghiare cu lemn pe care notificatorul intenţionează să-l vândă în străinătate, guvernul îşi va exercita dreptul de cumpărare în te­me­iul unui nou decret şi va achiziţio­na lemnul pentru uz casnic prin admi­nistratorul forestier desemnat de stat.

Ministrul a reamintit că lemnul, ca sursă de energie regenerabilă din agricultura durabilă, joacă un rol important în furnizarea energiei termice necesare familiilor maghiare. Producţia anuală netă de cherestea din pădurile autohtone este de aproximativ 6,5 milioane de metri cubi, ceea ce este mai puţin decât masa lemnoasă dată de creşterea naturală anuală a pădurilor, astfel încât ţara poate conta pe material lemnos disponibil în mod durabil pe termen lung.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO