Business Internaţional

Efectele unei posibile reduceri a ratingului SUA Aurul străluceşte mai tare ca niciodată după ce a sărit de pragul de 1.500 de dolari/uncie

Efectele unei posibile reduceri a ratingului SUA Aurul străluceşte mai tare ca niciodată după ce a sărit de pragul de 1.500 de dolari/uncie

Preşedintele american Barack Obama şi secretarul Trezoreriei Timothy Geithner spun că SUA nu vor avea probleme, chiar dacă datoriile şi deficitul sunt ridicate

Autor: Catalina Apostoiu

20.04.2011, 23:37 45

Preţul aurului a depăşit pragul de 1.500 de dolari pe uncie(52,9 do­lari/gram sau 145 lei/gram) pentru prima dată în istorie,iar argintul a urcat până la un maxim al ultimilor 31 de ani pefondul deprecierii dolarului după ce agenţia de rating Standard& Poor's a lansat pentru prima dată în ultimii 70 de aniposibilitatea retrogradării ratingului AAA al Statelor Unite, scrieagenţia de presă Thomson Reuters.

În plus, preţurile ridicate la petrol, temerile privitoare lainflaţie, cele legate de criza datoriilor din zona euro, cât şitensiunile politice din regiuni ca Orientul Mijlociu sunt factoricare vor menţine preţul aurului la un nivel ridicat, considerăanaliştii.
Preţul aurului spot a urcat la 1.501,26 dolari pe uncie (28,3grame). În Hong Kong aurul a atins un nivel record de 1.500,70 $ peuncie. Aurul cu livrare imediată a urcat cu până la 0,3%, până la1.500,43 $ pe uncie înainte de a fi tranzacţionat la 1.498,95 $ peuncie în Singa­pore. Aurul cu livrare în iunie a urcat cu 0,4% înNew York, până la 1.500,90 dolari pe uncie.
S&P a redus perspectiva legată de ratingul AAA al StatelorUnite la "negativă" de la "stabilă", o măsură care a surprinsinvestitorii. Decizia este motivată prin inabilitatea claseipolitice de a rezolva problema datoriei publice, care a trecut de14.000 de miliarde de dolari şi a deficitului bugetar, care esteaşteptat să ajungă la 10% din PIB anul acesta.
Indicele dolarului, ce raportează moneda americană la un coşde monede importante, s-a îndreptat către minimul ultimelor 16 luniatins săptămâna trecută, sporind atractivitatea aurului. Dolaruls-a depreciat cu 7,6% în raport cu acest coş de monede în ultimulan.
Analiza tehnică indică o continuare a creşterii preţului laaur până la 1.518 dolari, potrivit analistului Reuters WangTao.
Aurul se îndreaptă către al 11-lea avans anual consecutiv, ceamai extinsă perioadă de creşteri din 1920 cel puţin. Preţulmetalului a avansat cu 5,5% în acest an după o creştere de 30% în2010.
Analiştii au însă păreri diferite cu privire la evoluţia încontinuare a preţului aurului. Unii observatori susţin că aurul seva menţine la nivelul actual. "Nu văd preţurile trecând puternic deacest nivel în următoarele zile dacă nu se va întâmpla ceva foartenegativ, probabil legat de datoriile suverane din zona euro", adeclarat Natalie Robertson, analist pe materii prime în cadrulANZ.
Temerile privitoare la o posibilă reducere a ratingului decredit al Statelor Unite au scăzut în intensitate după cesecretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner a încercat săliniştească investitorii spunând că se fac progrese în reducereadeficitului, a adăugat Natalie Robertson.
Darren Heathcote din cadrul Investec a declarat: "Piaţa esteatât de volatilă în acest moment, încât nu m-ar surprinde săasistăm la vânzări masive".
Preţul aurului şi-ar putea continua creşterea timp de maimulţi ani, a declarat Evy Hambro, manager de fond în cadrulBlackRock. David Donora, manager în cadrul Threadneedle AssetManagement, a declarat că nu ar fi surprins să vadă aurul la 1.800$ pe uncie.
Preţul argintului a continuat să crească, atingând un maxim pe31 de ani pentru a cincea şedinţă consecutivă. Preţul argintuluispot a urcat la 44,34 dolari, nivel nemaiatins din 1980, înainte dea scădea uşor la 44,25 $.
Analiştii şi traderii se aşteaptă ca argintul să continue să"strălucească", metalul beneficiind atât de cererea de activesigure, cât şi de consumul industrial în creştere.
"Argintul urmează clar o tendinţă de creştere puternică,îndreptându-se către 50 de dolari", a declarat Taso Anastasiou,strateg în cadrul UBS.
Totuşi, Anastasiou a avertizat că argintul ar putea suferi ocorecţie pe termen scurt, nivelul achiziţiilor fiind foarteridicat. "Deşi este dificil de precizat ce va provoca o vânzaremasivă a argintului, există o şansă crescută să vedem o corecţiecătre 35-33 $."
Reacţia lui Obama: problema datoriilor va firezolvată
Preşedintele american Barack Obama a contestat deciziaagenţiei Standard & Poor's de a reduce perspectiva legată
de ratingul de credit al Statelor Unite, argumentând că nuexistă niciun fel de pericol legat de o posibilă reducere aratingului şi că se va ajunge în scurt timp la un acord în Congrescu privire la reducerea deficitului, scrie Financial Times.
"Cred că democraţii şi republicanii vor ajunge la un acord. Nuva fi uşor. Vor exista divergenţe puternice. Dar sunt optimist", adeclarat preşedintele american Barack Obama.
Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a apărutla rândul său în mod repetat în cadrul emisiunilor TV financiareîncercând să susţină bonitatea Statelor Unite. Geithner a declaratcă nu există niciun risc ca ratingul de credit AAA al StatelorUnite să fie redus.
Mesajul lui Geithner a fost întărit de reacţia autorităţilorjaponeze faţă de decizia S&P, un oficial din Japonia, al doileamare deţinător străin de titluri suverane americane, declarând cătitlurile de trezorerie americane sunt în continuare"atractive".
Guvernul chinez, cel mai mare deţinător de titluri americane,a declarat: "Sperăm că guvernul american va adopta politici şimăsuri responsabile pentru a proteja intereseleinvestitorilor".
Erskine Bowles, fost şef de cabinet pentru Bill Clinton, adeclarat că decizia S&P de reducere a perspectivei legate deratingul de credit al Statelor Unite este una "absolut corectă"."Agenţia chiar subestimează gravitatea situaţiei. Am progresatfoarte mult faţă de anul trecut, însă este nevoie să acţionăm", adeclarat Bowles.
Secretarul Trezoreriei a sugerat că un acord cu privire laobiectivele fiscale va fi încheiat în curând, detalii privitoare lareduceri şi schimbări de strategie urmând
să fie anunţate.
China profită de slăbiciunile SUA pentru a-şi impunemoneda
China îşi accelerează eforturile de a-şi impune mai puternicmoneda pe pieţele mondiale, grăbindu-se să adopte o serie de măsuride creare a unui nou ecosistem având yuanul în centru, scrie TheWall Street Journal.
Un oficial din Hong Kong a declarat că banca centrală a ţării"analizează în mod activ" noi reguli care să faciliteze transferulfondurilor în yuani atrase pe plan extern în China. În prezent,oficialii chinezi trebuie să aprobe transferul oricăror sumeimportante în ţară, prin acest sistem controlându-se strict rata deschimb şi preîntâmpinându-se speculaţiile cu yuani.
Noile reguli vor înlesni şi vor face mai atractivă accesareade finanţare ieftină de către companii pe pieţele de obligaţiuni înyuani din Hong Kong, acestea folosind mai apoi banii pentrudezvoltarea afacerilor din China. De asemenea, moneda chineză s-arapropia de un punct în care valoarea acesteia ar fi determinată depiaţă.
În ultimă instanţă, o utilizare la scară mai largă a yuanuluiîn afara Chinei ar putea redefini balanţa puterii pe pieţelemonetare la nivel mondial şi în economie, în condiţiile în carerestul lumii începe să tranzacţioneze mai multe active în yuani şisă-şi stabilească plăţile în relaţie cu China în yuani în loc dedolar, standardul mondial de la sfârşitul celui de-al Doilea RăzboiMondial.
Într-un final, o cerere mai mare pentru yuan ar putea reducecererea de dolari, ducând la majorarea ratelor dobânzii în State şicosturilor de finanţare pentru toată lumea de la guvernul federalla proprietarii de locuinţe.
O dovadă în plus că Beijingul îşi reduce dependenţa de dolar avenit recent, când o agenţie de ştiri de stat a anunţat că 7% dincomerţul extern al Chinei din primul trimestru a fost realizat înyuani, în creştere de la 0,5% cu un an în urmă.
Riscurile legate de expunerea faţă de dolari au fostevidenţiate în momentul reducerii de către S&P a perspectiveiprivitoare la datoria Statelor Unite. Ministerul chinez de Externea făcut apel la autorităţile americane să adopte strategii şimăsuri responsabile pentru protejarea interesului investitorilor.China deţine rezerve în valută de peste 3.000 mld. $, mare parte îndolari, şi este cel mai mare creditor extern al guvernuluiamerican.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO