Business Internaţional

Efectul benefic al inundatiilor

05.08.2003, 00:00 18



Inundatiile care au afectat estul Germaniei, in vara anului trecut, au avut si o implicatie pozitiva, intrucat lucrarile de reconstructie au stimulat economia din regiune, care a crescut intr-un ritm mai accelerat fata de vestul tarii, pentru prima data in ultimii patru ani.



Potrivit estimarilor instutului economic german Ifo, economia din regiunea estica va avansa in acest an cu 0,6%, in timp ce in vestul tarii se preconizeaza o stagnare. Pentru anul 2004, raportul anticipat este de 1,9% la 1,7%.



Wolfgang Gerstenberger, directorul sucursalei Ifo din Dresda, a apreciat ca ajutorul financiar acordat pentru repartii dupa inundatiile din 2002 a stimulat industria de constructii din est, care a fost marcata de un declin sustinut, dupa unificarea celor doua Germanii, in 1990.



Analistul considera ca dificultatile din acest domeniu isi vor diminua pe viitor impactul asupra economiei din est.



"Industria de constructii nu mai are o pondere negativa atat de mare la nivel macroeconomic si consider ca este pe punctul de a incepe un proces de redresare, pe termen mediu", a precizat Gerstenberger.



Nivelul de trai din estul Germaniei, care ajungea la 40-50% din standardele vestice, la momentul unificarii, a crescut in prezent la aproximativ 70%. Wolfgang Gerstenberger a apreciat ca regiunea poate atinge un nivel de 90% abia peste 20 de ani.



Economia est-germana nu a mai avansat suficient pentru a crea noi locuri de munca inca din 1996, desi guvernul de la Berlin continua sa ii aloce anual fonduri de aproape 75 de miliarde de euro.



Dupa dezastrele provocate de inundatii, autoritatile germane au acordat un sprijin financiar suplimentar de 7,1 miliarde de euro, ceea ce s-a materializat printr-o crestere economica suplimentara de 0,1-0,2%.



Industria est-germana beneficiaza de avantajele unei competitivitati ridicate, datorita fortei de lucru ieftine din regiune. In plus, cererea de pe piata autohtona nu este la fel de redusa prin comparatie cu cea din vest.



"Unii analisti avertizau ca o criza economica in Germania va provoca recesiune sau depresiune in estul tarii. Insa acum putem afirma ca acest lucru nu s-a intamplat", a subliniat Wolfgang Gerstenberger.



El a adaugat ca greva de patru saptamani care a afectat in iulie industria de inginerie est-germana si, mai ales, sectorul auto, nu va avea un impact negativ asupra cresterii economice, intrucat centrele de productie au capacitatea de a recupera timpul pierdut.



Salariatii din est trebuie sa respecte un program de munca cu trei ore mai lung decat cei din vest, angajatorii explicand acest decalaj prin faptul ca productivitatea lor este mai scazuta cu circa 30%. Una dintre principalele revendicari din timpul grevei a fost reducerea numarului de ore de lucru, de la 38 la 35.



Aceasta cerinta nu a fost solutionata, ceea ce ar putea stimula investitiile in economie, pe termen mediu.



"Esecul grevei va influenta in mod pozitiv activitatea de investitii. Daca saptamana de lucru ar fi fost scurtata, acest sector s-ar fi confruntat cu un recul", a apreciat analistul german.



Desi economia din est si-ar putea accelera ritmul de crestere in cursul lui 2004, avantul nu este suficient pentru crearea de noi locuri de munca. Potrivit Ifo, rata medie a somajului va continua sa creasca in regiune pana la 18,2%, de doua ori peste nivelul din vest.



Gerstenberger a apreciat ca reforma de pe piata muncii, implementata in 2002, a avut un impact pozitiv, intrucat a impulsionat sectorul liber-profesionist si activitatea de plasare a fortei de munca. El a adaugat, insa, ca nivelul scazut al salariilor impune reducerea radicala a ajutoarelor sociale.



Rata ridicata a somajului determina "emigrarea" fortei estice de munca spre vest. Statisticile arata ca populatia din estul Germaniei s-a diminuat cu 0,8%, in 2002. In prezent, aproape 20% din spatiile de locuit din regiune sunt vacante.



Pe de alta parte, Gerstenberger a apreciat ca extinderea Uniunii Europene prevazuta pentru 2004 va aduce beneficii semnificative sectorului de servicii din estul Germaniei.



"Aceasta regiune prezinta avantajul pozitiei geografice, intrucat este vecina cu viitoarele membre ale Uniunii, unde cererea este din ce in ce mai ridicata", a aratat analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO