Business Internaţional

Eforturile de economisire a energiei se intensifică în Europa. Nemţii primesc bonusuri pentru a deveni creativi

Eforturile de economisire a energiei se intensifică în...

Autor: Catalina Apostoiu

04.08.2022, 00:05 73

Deutsche Bahn, compania de căi ferate a Germaniei, cel mai mare consumator de electricitate pe plan local, oferă bonusuri de cel puţin 100 de euro angajaţilor săi pentru a încerca să economisească energie la locul de muncă, îndemnându-i să găsească propriile soluţii creative, scrie Deutsche Welle.

Există o varietate de modalităţi în care angajaţii Deutsche Bahn pot contribui la eforturile de economisire a energiei, cum ar fi folosirea lumi­nilor, încălzirii şi aerului condiţionat doar la nevoie sau „poate utilizarea scărilor în loc de lift“, a declarat Martin Seiler, director pe resurse umane în cadrul companiei.

Bonusul va fi inclus în pachetele de plăţi ale angajaţilor, iar dacă firma va atinge o anumită ţintă, acesta ar putea fi crescut la 150 de euro. Seiler nu a menţionat totuşi care ar fi ţinta.

Şeful Mercedes-Benz a anunţat la rândul său recent că firma se pre­gă­teşte să-şi diminueze consumul de gaze din Germania cu până la 50%.

În faţa unei reduceri dramatice a livrărilor de gaze ruseşti, guvernul german a îndemnat cetăţenii să-şi reducă consumul pentru a economisi gaze pentru iarnă. Gospodăriile germane se pregă­tesc pentru facturi mai mari decât de obicei în această iarnă, în condiţiile în care companiile de energie îşi vor trece mai departe costul gazelor, notează The Local.

Factura pentru o gospodărie o­biş­nuită s-ar putea dubla din octom­brie, a avertizat grupul german RheinEnergie, acesta fiind primul furnizor major care oferă o estimare detaliată.

Riscul ca Rusia să-şi suspende complet livrările a generat posibilita­tea unor penurii de gaze în iarnă, aducând Germania mai aproape de raţionalizare.

Commerzbank a avertizat recent că Germania ar putea suferi un de­clin similar cu cel de după criza finan­ciară din 2008 dacă Rusia şi-ar opri livrările, potrivit Bloomberg.

În Spania, guvernul a cerut tutu­ror companiilor să-şi limiteze tem­pe­raturile şi magazinelor să-şi o­prească luminile noaptea în efortul de econo­misire a energiei, relatează Politico.

Pentru aparatele de aer condi­ţio­nat, temperaturile nu pot fi coborâte sub 27 de grade, iar încălzirea nu poate depăşi 19 grade în iarnă.

Mă­suri similare au fost instituite pentru clădirile din administraţia publică, acestea rămânând deocamdată voluntare pentru gospodării.

Companiile au la dispoziţie 7 zile pentru a se adapta la noile măsuri, care ar putea fi relaxate în caz de temperature extreme şi vor fi în vigoare până în noiembrie 2023. Guvernul este de asemenea aşteptat să lanseze un plan mai amplu de urgenţă în sectorul energetic în septembrie.

În Franţa, criza energetică se amplifică, EDF anunţând că şi-ar putea reduce şi mai mult producţia de energie nucleară în condiţiile în care vremea secetoasă împinge în sus temperaturile râurilor, notează Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO