Business Internaţional

Elveţia îşi înjumătăţeşte pachetul de stimulente pentru economie

Elveţia îşi înjumătăţeşte pachetul de stimulente pentru economie

Ministrul elveţian al economiei Johann Schneider-Ammann. Foto AFP

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.09.2011, 00:02 687

Guvernul elveţian a surprins pieţele anunţând înjumătă­ţirea pachetului de măsuri de stimulare a economiei ţării, stârnind temeri în rândul exportatorilor şi ridicând semne de întrebare privitoare la capacitatea economiei de a face faţă aprecierii francului, scrie The Wall Street Journal.

Guvernul, criticat pentru caracterul vag al planului său iniţial, a declarat că în loc de fondurile în valoare de aproxi­mativ două miliarde de franci elveţieni (2,44 miliarde de dolari) anunţate în cadrul planului iniţial va furniza aproximativ 870 milioane de franci într-o primă tranşă, cea mai mare parte a fondurilor fiind destinate asigurărilor pentru şomaj şi sectorului turistic.

Noi tranşe sunt posibile, dar acestea vor avea nevoie de aprobarea parlamentului înainte de eliberare. Parlamentul elveţian va discuta prima tranşă în septembrie, plăţile ur­mând să fie făcute începând cu sfârşitul sesiunii din septem­brie. O a doua tranşă ar putea fi luată în discuţie în sesiunea de iarnă, însă guvernul nu a specificat valoarea acesteia.

Ministrul elveţian al economiei Johann Schneider-Ammann a declarat că guvernul a decis reducerea pachetului de stimulente în urma unor discuţii intense privitoare la modalităţile de sprijinire a sectorului de exporturi al ţării şi crede că noul plan va conferi guvernului o flexibilitate sporită în a controla evoluţia monedei locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO