Business Internaţional

Endesa depune la tribunal o garantie de 1 mld. euro

03.04.2006, 00:00 19

Compania spaniola de electricitate Endesa a declarat ca va depune un miliard de euro garantie pentru o eventualele despagubiri ce ar putea aparea ca urmare a suspendarii ofertei de preluare venita din partea Gas Natural, scrie International Herald Tribune.

Endesa doreste sa suspende oferta companiei Gas Natural, invocand faptul ca aceasta este ilegala ca urmare a implicarii companiei Iberdrola, al doilea furnizor de gaze naturale din Spania, intr-un posibil consortiu cu cei de la Gas Natural. Oficialii Gas Natural considera aceste acuzatii nefondate si vor actiona grupul Endesa in instanta.

Intentia Gas Natural de a forma un gigant energetic spaniol va fi astfel blocata pana cand se va rezolva cazul. Totodata, daca Endesa va castiga procesul si legatura dintre Iberdrola si Gas Natural va fi considerata ilegala, va elimina de pe piata un competitor puternic.

Un judecator de la Curtea Comerciala din Spania, Miriam Iglesias Garcia, a declarat saptamana trecuta ca oferta Gas Natural trebuie blocata pentru ca a implicat si o alta companie spaniola, Iberdrola, actiune care a incalcat regulile Uniunii Europene. In acelasi timp, s-a mentionat faptul ca revocarea va putea fi realizata doar daca Endesa va depune in banca suma de un miliard de euro, care sa acopere posibilele despagubiri care vor rezulta, pana miercuri. Ambele solicitari, atat cea de suspendare a ofertei Gas Natural, cat si cea de impiedicare a formarii unui consortiu intre Gas Natural si Iberdrola au fost aprobate. Conducerea Endesa a declarat ca decizia curtii de a suspenda oferta a fost favorabila. In acelasi timp, reprezentantii Endesa au declarat ca suma care a fost ceruta pentru garantie a fost prea mare raportata la ,,importanta cazului". Compania nu va exclude posibilitatea de a ,,incerca pe cale legala" sa reduca suma de un miliard de euro.

Cei de la Gas Natural nu au facut nici o declaratie referitoare la aceasta situatie.

Compania Gas Natural a ofertat Endesa cu 22,6 miliarde de euro pe data de 5 septembrie anul trecut. Cateva ore mai tarziu Gas Natural a declarat ca va vinde active intre 7 si 9 miliarde de euro unei alte companii spaniole, Iberdrola. Compania declara ca scopul acestei vanzari a fost marirea lichiditatilor si evitarea incalcarii regulilor antitrust.

Endesa este, totodata, ofertata si de rivalul german E.ON, care a propus companiei o suma mult mai mare, de 29,1 miliarde de euro. Guvernul spaniol s-a opus acestei oferte pentru ca industria energetica este considerata sector strategic de catre oficialitatile de la Madrid. In acest context o fuziune a unei companii spaniole cu una germana ar fi condus la fisurarea suprematiei Spaniei.

Bruxellesul a considerat actiunea Spaniei de a bloca oferta E.ON incorecta si se pregateste sa ia masuri impotriva guvernului spaniol, care are la dispozitie o luna pentru a oferi un raspuns acuzatiilor care i-au fost aduse. In caz contrar se va porni o investigatie oficiala.

Conducerea Endesa este de parere ca ambele oferte sunt sub valoarea reala a companiei si ca masurile luate pentru blocarea ofertei E.ON nu au fost agresive. Totodata, compania a tinut sa sublinieze intr-un comunicat de presa ca masurile luate impotriva companiei Gas Natural nu sunt relevante in cazul E.ON.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO