Business Internaţional

Erdogan spune că va încerca să faciliteze ratificarea candidaturii Suediei la NATO

Erdogan spune că va încerca să faciliteze ratificarea...

Autor: Laura Buciu

04.11.2023, 22:13 10

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că va încerca să faciliteze cât mai mult posibil ratificarea parlamentară a aderării Suediei la NATO, dar a adăugat că Stockhomul nu a luat încă suficiente măsuri împotriva militanţilor kurzi, relatează Reuters.

Erdogan a înaintat luna trecută parlamentului, pentru ratificare, un proiect de lege care aprobă candidatura Suediei la NATO, o măsură salutată de alianţă şi de Stockholm. Turcia a ridicat iniţial obiecţii din cauza că Suedia ar adăposti grupuri pe care le consideră teroriste.

Vorbind cu reporterii vineri, la bordul unui zbor de întoarcere din Kazahstan, Erdogan a declarat că Stockholm a luat unele măsuri în ceea ce priveşte protestele organizate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, precum şi în ceea ce priveşte embargourile de arme impuse Turciei, dar nu şi în ceea ce priveşte activităţile PKK în Suedia.

„Datoria noastră a fost să prezentăm acest lucru parlamentului în prima etapă, am făcut acest lucru”, a declarat sâmbătă reporterilor din avionul său, citat de radiodifuzorul Haberturk.

De asemenea, Erdogan a declarat că discuţiile planificate în parlament despre bugetul de stat al Turciei pe 2024 vor avea acum prioritate, sugerând că aprobarea aderării Suediei la NATO ar putea să nu fie rapidă.

„Dar vom încerca să facilităm activitatea (de ratificare a candidaturii Suediei la NATO) cât mai mult posibil. Vom încerca să arătăm eforturi pozitive cât de mult putem în acest moment, atât timp cât omologii noştri ne abordează pozitiv”.

Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de comisia pentru afaceri externe a parlamentului înainte de a fi votat de întreaga adunare generală. Erdogan ar urma apoi să o semneze şi să o transforme în lege.

Suedia şi Finlanda, care au fost mult timp neutre, au solicitat anul trecut să adere la NATO pentru a-şi consolida securitatea după invazia Rusiei în Ucraina. Aderarea Finlandei a fost parafată în aprilie, dar candidatura Suediei a fost blocată de Turcia şi Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO