Business Internaţional

Euforia dinaintea crizei? “Pieţele de acţiuni dansează pe un vulcan”

Euforia dinaintea crizei? “Pieţele de acţiuni...

Autor: Catalina Apostoiu

24.12.2019, 00:05 2703

Indicia bursieri din întreaga lume se situează la un maxim istoric, contextul dobânzilor scăzute împingându-i pe investitori către cele mai riscante active, ca acţiunile. Valorizările sunt ridicate, şi prin urmare vulnerabile la cea mai mică veste negativeă. Anumiţi experţi se tem de o corecţie, deci de o nouă criză financiară, dar care nu ar avea loc neapărat în 2020, scrie La Tribune.

Economistul american Nouriel Roubini, supranumit Dr Doom, anunţă de un an o criză financiară pentru 2020. Recent, acesta şi-a reluat predicţiile sumbre, îngrijorându-se în legătură cu “deconectarea dintre pieţele financiare şi economia reală. Investitorii se bucură de atenuarea riscurilor pe termen scurt şi de revenirea băncilor centrale la o politică acomodativă. Însă riscurile fundamentale care apasă asupra economiei mondiale persistă”, avertizează acesta, într-o opinie intitulată “de ce noua exuberanţă a pieţelor financiare este iraţională”.

Roubini nu este singurul îngrijorat. “Pieţele financaire dansează pe un vulcan”, consideră Jean-Jacques Ohana, de la Ycap AM. Acesta se întreabă ce va provoca spargerea bulei de optimism.

Supravalorizarea acţiunilor reprezintă unul din punctele de fragilitate ale pieţelor ce trebuie ţinute sub observaţie, avertiza Banca Reglementelor Internaţionale în raportul trimestrial publicat în decembrie.

Îngrijorarea nu priveşte doar pieţele de acţiuni. “Când vedem obligaţiuni speculative, high-yield, cu rate negative, aceasta pare o situaţie plină de riscuri, creând impresia că riscul nu este valorizat în mod adecvat”, se arată în raportul BRI.

Contextul dobânzilor negative favorizează de asemenea investiţiile pasive. Creşterea puternică a acestora amplifică volatilitatea, mai ales în perioade de tensiune.

Strategii au în ansamblu previziuni prudente privind performanţele bursiere în 2020.

“La aceste niveluri de valorizare, nu există marjă de siguranţă în caz de veşti negative neaşteptate, cu atât mai mult cu cât intrăm într-o fază de stabilizare a politicilor monetare”, notează Jean-Marie Mercadal de la Ofi Asset Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO