Business Internaţional

Europa a ieşit de la terapie intensivă, dar e încă bolnavă

Europa a ieşit de la terapie intensivă, dar e încă bolnavă

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene

Autor: Bogdan Cojocaru

06.03.2012, 00:04 347

Grecia a scăpat pentru moment de faliment datorită unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, însă o parte din liderii europeni şi chiar finanţatorii internaţionali apreciază că posibilitatea ca statul elen să aibă nevoie de un al treilea pachet de bailout este foarte ridicată.

Statele europene s-au angajat să consfinţească în constituţii austeri­tatea într-o perioadă în care Europa este ameninţată de recesiune, iar pentru a evita o nouă criză financiară BCE a injectat sume enorme în bănci care însă riscă să destabilizeze sistemul.

Europa a ieşit de la terapie inten­sivă, dar în loc de o convalescenţă rapidă, riscă să rămână cu boli cronice epuizante. Provocarea pe care Europa o are acum în faţă este aceea de a evita să se complacă în situaţia actuală, de a reveni pe creştere economică, dar să reducă în acelaşi timp timp datoria şi să prevină ca politicile naţionale să des­trame uniunea monetară, scrie Thom­son Reuters.

Summitul UE de săptămâna trecută, în care liderii europeni au semnat pactul fiscal prin care Germania vrea să impună disciplina bugetară în Europa, a fost primul din ultimii doi ani care nu a fost total dominat de "schimburi de focuri" în lupta cu criza datoriilor. "Aceasta nu a fost - ceea ce reprezintă ceva nou - o întâlnire axată pe managementul crizei. A fost o reuniune axată pe creştere", a declarat preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Şi de creştere economică au nevoie statele europene, în condiţiile în care CE estimează că anul acesta economia UE va stagna, iar cea a zonei euro se va comprima cu 0,3%. De altfel, înrăută­ţirea perspectivelor economice a determinat deja Spania şi Olanda, unul dintre cei mai vocali promoteri ai austerităţii, să anunţe că nu pot respecta ţintele de deficit bugetar, care de altfel sunt mai mari decât cele tolerate de CE.

Grecia este departe de a fi vindecată

În cazul Greciei, un raport al finanţatorilor internaţionali UE, BCE şi FMI arată că probabilitatea ca statul să revină pe piaţa internaţională a creditului în 2015 este mică, potrivit Le Figaro, care citează Der Spiegel.

În aceste condiţii, necesarul de finanţare externă al Greciei pe perioada 2015-2020 ar putea ajunge la 50 mld. euro. Varianta finală a raportului nu conţine menţiunile referitoare la piaţa de finanţare, acestea fiind scoase la cererea Germaniei. Der Spiegel notează că BCE se aşteaptă ca Atena să activeze clauzele de acţiune colectivă în cazul programului de schimb de obligaţiuni. Aceste acţiuni îi vor per­mite Greciei să forţeze creditorii privaţi "recalcitranţi" să intre în programul "voluntar" care are ca scop reducerea cu 107 mld. euro a datoriei de 200 mld. euro a investitorilor privaţi.

Deşi agenţiile de evaluare finan­ciară au catalogat Grecia ca stat în default din cauza schimbului de obligaţiuni, Asociaţia Internaţională pentru Schimburi şi Derivate a hotărât că Grecia nu declanşează plata asigurărilor prin contracte CDS pentru obligaţiunile statului prin pregătirile recente vizând restructurarea datoriei. Unii analişti consideră că decizia reprezintă cea mai mare fraudă din ultimii ani, potrivit Business Insider. "Mă întreb dacă această hotărâre nu urmăreşte compromiterea con­tractelor CDS-urilor ca instrumente fi­nan­­ciare. Cine ar mai cumpăra asigurări ştiind că acestea nu vor fi niciodată plătite", scrie economistul Barry Ritholz.

Preşedintele Bundesbank Jens Weidmann a criticat de mai multe ori decizia BCE de a injecta, pentru a doua oară sute de miliarde de euro în sistemul bancar deşi cu prima rundă de lichiditate a fost de acord. Weidmann apreciază că sumele uriaşe fac ca pe viitor măsuri similare ale BCE să întâlnească opoziţia bancherilor con­servatori. El critică în special relaxarea condiţiilor impuse pentru garanţii şi a avertizat că băncile centrale din zona euro îşi asumă riscuri substanţiale, la limita mandatelor lor. Analiştii consideră că banii ieftini puşi la dispoziţie de BCE erodează structura capitalului băncilor, iar acestea devin mai vulnerabile la noi crize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO