Business Internaţional

Europa are cele mai sigure bănci din lume, nemţii având cele mai multe

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

28.08.2013, 21:19 2446

Europa, după şase ani de criză economică, financiară şi a datoriilor, are nu doar unele dintre cele mai mari bănci din lume, ci şi cele mai sigure in­stituţii de credit din lume, potrivit unui top al re­vistei Global Finance dominat de companii din zona euro.

Cea mai sigură bancă din lume este KfW, o bancă de dezvoltare deţinută de statul german, potrivit ediţiei din acest al Top 50 cele mai sigure bănci din lume realizat de revista americană Global Finance. Podiumul este completat de Bank Nederlandse Gemeenten, din Olanda, şi de Zürcher Kantonalbank din Elveţia. De altfel, următoarele şapte locuri sunt ocupate de bănci europene, toate din zona euro. În Top 50, Europa are 17 prezenţe, pe când Statele Unite au doar şase. Cea mai sigură bancă americană este BNY Mellon, aflată abia pe locul 31. Câştigătorii vin din rândul celor mai mari 500 bănci din lume în funcţie de active, iar selecţia are la bază calificativul pe termen lung dat acestora de principalele agenţii de rating, Moody’s, Fitch şi Standard & Poor’s. Topul din acest an este la a 22-a ediţie.

Autorii clasamentului remarcă că „o parte din instabilitatea de pe piaţa bancară pare că se mută din Vest spre anumite state din Est, iar companiile ignoră soliditatea şi bonitatea celorlalte bănci“.  În America de Nord, băncile canadiene sunt cei mai buni performeri, însă cele americane recuperează. În Asia, cele mai sigure bănci sunt cele din Singapore, iar campionii Americii de Sud vin din Chile. Băncile de dezvoltare domină clasamentul.

Cea mai mare bancă din lume este Industrial & Commercial Bank of China, însă, următoarele patru, HSBC, Deutsche Bank, Crédit Agricole şi BNP Paribas, sunt din Europa.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO