Business Internaţional

Europa bate pasul pe loc: Liderii europeni vor să "dilueze" pactul fiscal

Europa bate pasul pe loc: Liderii europeni vor să "dilueze" pactul fiscal

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

01.03.2012, 11:46 313

Liderii UE vor semna, la summit-ul care începe joi la Bruxelles, un acord care "diluează" pactul fiscal convenit anterior prin îmblânzirea procedurii de sancţionare a statelor care încalcă normele europene, potrivit cotidianului german Die Welt, preluat de Bloomberg.

Textul acordului, obţinut de Die Welt, stipulează că numai statele au dreptul de a acţiona în justiţie ţările care încalcă regulile fiscale, nu şi instituţiile independente, precum Comisia Europeană.

Responsabilitatea acţionării în justiţie ar cădea în sarcina ţării care deţine preşedinţia rotativă a UE şi statelor care au avut anterior, respectiv vor ocupa ulterior această poziţie, potrivit Die Welt.

Totodată, acordul prevede diverse excepţii sau scutiri de la obligaţia de a acţiona în justiţie un stat care nu se încadrează în normele pactului fiscal, potrivit publicaţiei germane.

Principalele chestiuni aflate pe agenda summit-ului UE care începe joi la Bruxelles sunt semnarea pactului fiscal şi finalizarea ultimelor detalii ale celui de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei.

Miniştrii Finanţelor din zona euro s-au reunit joi într-o şedinţă pregătitoare înaintea summit-ului pentru a finaliza pachetul de sprijin pentru Grecia, au declarat miercuri surse oficiale europene.

Grecia a acceptat măsuri suplimentare de austeritate de 3,2 miliarde euro în schimbul acordului şi a negociat cea mai mare restructurare a unei datorii de stat din istorie pentru a obţine finanţarea externă.

Premierul elen Lucas Papademos a respins apelurile privind desemnarea unui comisar european care să supravegheze implementarea măsurilor din acord.

Liderii europeni au indicat anterior că summit-ul de la sfârşitul acestei săptămâni nu va aborda chestiunea combinării celor două fonduri de urgenţă ale zonei euro pentru a crea o plasă de siguranţă de 750 miliarde euro, măsură cerută de statele non-UE din G20 în schimbul suplimentării resurselor FMI pentru combaterea crizei datoriilor de stat. Potrivit declaraţiilor anterioare ale unor oficiali europeni, chestiunea ar trebui soluţionată în luna martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO