Business Internaţional

Europa: creşte numărul ţărilor care interzic încălzirea pe bază de combustibili fosili

Europa: creşte numărul ţărilor care interzic...

Autor: Catalina Apostoiu

24.02.2023, 00:05 8795

Germania a anunţat că va inter­zice încălzirea pe bază de gaze şi pe­trol în clădirile noi sau renovate înce­pând cu anul viitor şi va majora pro­babil subvenţiile pentru susţine­rea renunţării treptate la acest tip de încălzire în condiţiile în care cea mai mare economie a Europei îşi intensi­fică eforturile de a-şi atinge ţintele de climat, scrie Bloomberg.

O nouă lege aşteptată a fi adop­tată în curând va cere ca clădirile noi să-şi obţină două treimi din încălzire din surse regenerabile, a anunţat ministrul economiei Robert Habeck. Sectorul construcţiilor generează o treime din volumul total al emisiilor de carbon şi şi-a ratat în mod repetat obiectivul de diminuare a acestora.

Un segment ce va beneficia de susţinere va fi cel al pompelor de căl­dură pentru ca persoanele cu venituri mai mici să-şi poată permite această tehnologie, a anunţat Habeck. Ger­mania oferă în prezent subvenţii de până la 45% din preţul unei pompe da­că aceasta înlocuieşte o centrală ve­che. Alte ţări europene au decis deja să renunţe la încălzirea pe bază de ga­ze şi petrol, atât pentru atingerea ţin­telor de climat, cât şi pentru redu­cerea dependenţei de gazele ruseşti.

Guvernul Austriei a anunţat că va interzice acest tip de încălzire din 2023, centralele vechi urmând să fie înlocuite cu opţiuni prietenoase cu cli­matul până în 2025, potrivit Oilprice.com.

Până în 2040, Austria vrea să în­locuiască în totalitate încălzirea pe bază de combustibili fosili cu alterna­tive prietenoase cu climatul, cum sunt pompele de căldură, încălzirea districtuală sau peleţii.

Austria va susţine această tranzi­ţie cu 2 miliarde de euro până în 2026.

În Belgia, Flandra are drept o­biec­tiv accelerarea renunţării la în­căl­zirea pe gaze prin introducerea obligativităţii utilizării pompelor de căldură în clădirile noi din 2025 în loc de 2026, notează Brussels Times.

În acordul pe climat din noiem­brie 2021, autorităţile din Flandra au decis reducerea dependenţei de com­bustibili fosili şi promovarea tehnici­lor de încălzire prietenoase cu mediul.

Ca parte a eforturilor sale continue de promovare a locuinţelor cu o eficienţă energetică sporită, Franţa a decis anul trecut să interzică centralele pe gaze în locuinţele noi, potrivit The Local.

Deocamdată, decizia se referă doar la clădirile noi. Obiectivul noilor reglementări priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Restricţiile privind clădirile colective vor duce la o cvasi-interdicţie pentru centralele pe gaze începând cu 1 ianuarie, 2025. Centralele pe gaze vor putea fi folosite doar într-un sistem hibrid, cu o pompă de căldură de exemplu, în cazuri de frig extrem.

În Danemarca, aproximativ 400.000 de locuinţe sunt încălzite cu gaze. Dintre acestea, 30-50% vor fi trecute pe încălzire districtuală până în 2028.

Alte locuinţe vor trece la încălzire pe bază de pompe electrice până în 2030.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO