Business Internaţional

Europa: Episodul neaşteptat de vreme rece a dus la creşterea cu 50% a preţului gazelor

Europa: Episodul neaşteptat de vreme rece a dus la...

Autor: Catalina Apostoiu

27.02.2018, 22:25 411

Preţurile de pe cele mai mari pieţe de gaze ale Europei au crescut cu 50% săptămâna trecută înaintea actualului episodul de vreme extrem de rece şi vor continua probabil să crească în condiţiile scăderii stocurilor de combustibil, scrie presa internaţională.

De frigul venit din Rusia profită Gazprom. Exportatorul rus de gaze natural a înregistrat în ultima săptămână vânzări record.

Temperaturile extrem de scă­zute le-au pus probleme tra­derilor de gaze din Marea Bri­tanie, Olanda, Belgia şi Fran­ţa după ce aceştia au în­tâm­pinat mai multe pro­bleme în asigurarea unor sur­se rapide în regiune, rela­tează Bloomberg.

Printre acestea se nu­mă­ră noi limite de pro­ducţie la cel mai mare câmp gazeifer al Europei, din Groningen, Olanda, şi decizia companiei Centrica de a închide cel mai mare site de depozitare de gaze al Marii Britanii. Stocurile de gaze din Marea Britanie, Belgia şi Franţa se situează la cel mai scăzut nivel din 2015 cel puţin, iar livrările de gaze naturale lichefiate sunt reduse pe fondul cererii în creştere din Asia.

Asia a „bătut“ Europa la importuri de GNL luni la rând, în condiţiile în care cererea fără precedent venită din partea Chinei a împins preţurile din regiune la un maxim pe trei ani.

Situaţia s-ar putea schimba însă din cauza episodului de vreme rece din Europa.

„Preţurile din Europa ar putea creşte atât de mult, încât am putea începe să primim GNL în martie“, a declarat Wayne Bryan, trader la Alfa Energy din Londra.

Totuşi, fereastra pentru GNL nu va dura probabil mult în condiţiile în care se estimează că episodul de vreme rece se va încheia în două săptămâni. În plus, nu s-au înregistrat reduceri ale fluxului de gaze din Rusia şi Norvegia, cei mai mari doi furnizori ai regiunii.

În ultima săptămână, Gazprom a înregistrat exporturi record de gaze, potrivit Novinite. Gigantul rus a anunţat exporturi de gaze record către ţările din afara CIS. Noul record istoric atins pe 24 februarie a fost de 655,2 milioane de metri cubi, în creştere cu 2,4 milioane de metri cubi faţă de perioada anterioară.

Traderii au anunţat că săptămâna viitoare cererea de gaze a Marii Britanii ar putea atinge cel mai ridicat nivel din 2010, potrivit Reuters. Franţa, Belgia şi Olanda întâmpină probleme similare.

În Franţa, unde gospodăriile se bazează pe electricitate pentru încălzire, consumul este aşteptat să crească la 93 gigavaţi. Recordul naţional a fost de 102 gigavaţi în februarie 2012.

 

Gigantul Gazprom pompează cu spor

În ultima săptămână, Gazprom a înregistrat exporturi record de gaze. Gigantul rus a anunţat exporturi de gaze record către ţările din afara CIS. Noul record istoric atins pe 24 februarie a fost de 655,2 milioane de metri cubi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO