Business Internaţional

Europa este în faţa unui al doilea val de suferinţă economică odată cu expirarea programelor de urgenţă. Miliardele de euro pompate de BCE încă nu-şi produc efectele

Europa este în faţa unui al doilea val de suferinţă...

Autor: Catalina Apostoiu

25.06.2020, 23:13 1267

La sfârşitul lunii iulie, Portugalia intenţionează să pună capăt aşa-numitului program de „şomaj simplificat“, care asemeni al­tor programe guvernamentale similare adoptate la nivelul în­tregii Europe, a ajutat la păstrarea locurilor de muncă, scrie Bloomberg.

După luna iulie, guvernul portughez intenţionează să treacă la alte măsuri ce includ stimulente pentru companii pentru păstrarea locurilor de muncă, dar impactul este nesigur. Şi celelalte guverne sunt conştiente de acest pericol. Multe îşi restrâng treptat programele în loc să le încheie brusc, iar unele încearcă să-şi prelungească susţinerea în pofida presiunii pe bugete.

Însă aceste măsuri ar putea să nu fie suficiente în condiţiile în care cererea la nivelul continentului se află departe de nivelurile de dinaintea crizei. Închiderile de companii înseamnă pierderi de locuri de muncă şi o spirală negativă de creştere a şomajului şi scădere a cererii, toate veşti proaste pentru economiile deja suferinde.

Guvernele au pompat deja miliarde în schemele de sus­ţinere. În centrul acestora se află programele de şomaj tehnic, cu peste 45 milioane de muncitori protejaţi în timpul carantinei. Totuşi, unele dintre acestea sunt temporare, însemnând că nu fac decât să amâne pierderile de locuri de muncă.

La nivel european, multe economii vor suferi scăderi de două cifre în 2020. Cel mai mare impact va fi în acest trimestru, urmat aproape sigur de o revenire pronunţată, însă creşterile mari ale PIB-urilor nu se traduc neapărat într-o revenire sustenabilă.

Pentru a-şi ajuta economiile să-şi revină, unele ţări pariază că stimulentele fiscale tradiţionale pot genera o redresare. Este cazul Germaniei, însă majoritatea celorlalte ţări resimt presiuni fiscale.

Acest lucru pune presiune pe instituţiile europene să disipeze presiunile. Susţinerea la care s-au angajat Banca Centrală Europeană şi Uniunea Europeană oferă ţărilor spaţiu pentru noi măsuri.

Pentru companiile care au văzut cum viaţa de zi cu zi se schimbă în condiţiile în care guvernele au închis economiile, este clar că restartarea acestora se dovedeşte mult mai dificil de realizat.

„Nevoia de garantare a păstrării locurilor de muncă nu se termină în iulie“, spune Antonio Saraiva, preşedinte al Confederaţiei Afacerilor Portugheze. „Criza nu se încheie prin decret, iar consumul nu se reia prin decret“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO