De la unt la ouă şi zahăr, majoritatea ingredientelor pe care patiserii francezi le utilizează pentru a produce croissante şi brioşe s-au scumpit deja în urma creşterii preţurilor materiilor prime în ultimul an. Acum, aceştia se confruntă şi cu facturi din ce în ce mai mari la energie.
Producătorii de alimente resimt astfel un dublu şoc, costurile fiind rapid resimţite în buzunarul consumatorilor, care se luptă cu o criză a costurilor de trai, scrie Bloomberg.
Preţurile alimentelor la nivel mondial au atins un nivel record la începutul acestui an, războiul din Ucraina generând o penurie de produse vitale, ca grâul şi uleiurile vegetale. Iar, deşi costurile la nivel mondial au început să se diminueze, scăzând pentru a patra lună consecutiv în iulie, presiunea asupra consumatorilor nu va scădea considerabil.
Unul dintre motive este că producătorii de alimente din Europa se confruntă acum cu preţuri ridicate la energie, iar ce e mai rău urmează să vină odată cu sosirea iernii. „Iarna aceasta va avea o importanţă vitală, cu costurile de procesare aşteptate să crească probabil“, arată Kona Haque, de la ED&F Man.
Companiile care transformă seminţele de soia, rapiţă şi floarea-soarelui în ulei de gătit îşi încetinesc producţia în UK şi Europa şi o transferă către regiuni cu preţuri mai mici la energie. Perspectivele sunt atât de sumbre, încât guvernele au început să intervină.
UE a aprobat recent un pachet de susţinere de 110 milioane de euro pentru sprijinirea companiilor din sectorul agricol afectate de scumpirea energiei, îngrăşămintelor şi altor materii prime din cauza războiului din Ucraina. Şi alte ţări i-ar putea urma exemplul.
Fabricile de alimente cu consum ridicat de energie din întreaga Europă ar putea fi obligate să se închidă dacă penuriile de gaze vor determina măsuri de raţionalizare. Astfel de scenarii ar putea împinge şi mai sus costurile alimentelor.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU avertizează la rândul său că actuala scădere a preţurilor alimentelor nu va fi probabil de durată, potrivit CNBC.
„Multe nesiguranţe rămân, inclusiv preţurile ridicate ale îngrăşămintelor care pot afecta perspectivele viitoare de producţie, perspectivele economice sumbre de la nivel mondial şi evoluţiile monetare, toate acestea generând presiuni serioase pentru securitatea alimentară mondială“, avertizează Maximo Torero, economist-şef al FAO.
Există de asemenea scepticism cu privire la respectarea de către Rusia a acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale.
„Pentru a ajuta la stabilizarea pieţelor, acordul va trebui să fie respectat şi în a doua jumătate a anului pentru că aceasta este perioada în care Ucraina îşi realizează cea mai mare parte a exporturilor“, arată Rob Vos, de la International Food Policy Research Institute.
Iar declinul recent al preţurilor alimentelor nu este în întregime o veste bună. Un motiv al declinului este că traderii şi investitorii iau în considerare temerile privind o viitoare recesiune, arată analiştii.