Business Internaţional

Europenii spera sa profite de criza gripei aviare

04.02.2004, 00:00 13



Gripa aviara din Asia aminteste de epidemia similara care a afectat Europa, in 2003, dar producatorii din UE spera ca vor profita de criza concurentilor asiatici, intr-un moment in care industria europeana de crestere a pasarilor este marcata de ascensiunea costurilor.



Anul trecut, virusul care provoaca aceasta boala s-a raspandit la 255 de ferme din Olanda - al patrulea mare exportator de carne de pui din lume. Producatorii au fost nevoiti sa sacrifice aproape 26 de milioane de pasari, iar specialistii au banuit ca epidemia a provocat si moartea unui medic veterinar olandez.



Pana acum, tarile asiatice au confirmat 12 decese, iar fermierii au sacrificat milioane de pasari. Cercetatorii se tem ca virusul a devenit transmisibil intre oameni.



"Fermierii europeni trebuie sa faca anumite cheltuieli inevitabile, pentru ca de ele depinde eficienta intregii lor activitati. Aceste cheltuieli - in primul cele pentru achizitionarea cerealelor - cresc sustinut", a aratat Ben Gill, presedintele sindicatului britanic National Farmers' Union (NFU).



El a precizat ca numai dublarea preturilor la cereale, in 2003, va adauga in jur de 190 de milioane de lire sterline (346 milioane de dolari) la costurile producatorilor, cifra echivaland cu aproximativ 80.000 de lire sterline pentru fiecare ferma din tara.



"Productia de carne de pasare a scazut cu 7% in ianuarie, iar companiile producatoare de hrana pentru animale anunta noi scumpiri, in urmatoarele doua luni", a precizat NFU.



In Franta, producatorii spera ca impactul gripei aviare asupra industriei din Thailanda va influenta comertul international cu carne de pui, posibil in favoarea fermierilor din UE.



"Tarile asiatice afectate de aceasta criza isi vor reduce prezenta pe pietele internationale, ceea ce ar putea reprezenta colacul de salvare pentru industria europeana, care produce mai mult decat poate vinde. Totul depinde de durata crizei", considera Christian Marinov, directorul federatiei franceze a crescatorilor de pasari CFA.



El si-a exprimat speranta ca exportatori francezi ar putea recastiga pietele pierdute in trecut in fata Thailandei, dar a recunoscut ca nivelul competitiei ramane ridicat, mai ales in ceea ce priveste concurentii din Statele Unite si Brazilia.



Producatorii francezi spera ca epidemia si interdictiile impuse asupra importurilor din Asia ar putea avea ca efect chiar si cresterea vanzarilor in state exportatoare precum Germania, Olanda si Marea Britanie.



Franta produce anual 2,2 milioane de tone de carne de pasare si exporta aproximativ 750.000 de tone, in special in Orientul Mijlociu, unde concureaza cu exportatorii din Thailanda si Brazilia.



O serie de analisti considera, la randul lor, ca gripa aviara ar putea aduce beneficii producatorilor din UE.



"Fermierii europeni pot reactiona rapid, majorandu-si productia. Gripa aviara nu este o problema pentru UE si am putea asista la formarea unei piete importante pentru exportul pasarilor vii, in locul livrarilor de carne congelata", se arata intr-un raport intocmit de A2Z Grain.



Potrivit analistilor de la aceasta firma, Brazilia si-ar putea majora cu 10-15% vanzarile de pasari pe pietele din Japonia si Asia de sud-est. Aceasta tendinta ar reduce exporturile in Europa, situatie benefica pentru producatorii din UE.



Pe de alta parte, fermierii germani nu se asteapta sa profite prea mult de aceasta schimbare de forte in peisajul comercial international, anticipand ca Brazila va castiga eventualele segmente ramase libere.



"Nu preconizam cresterea exporturilor in Asia si exista posibilitatea sa asistam la un transfer de operatiuni catre furnizorii care practica preturi mici, precum Brazilia", considera Caspar von der Crone, directorul executiv al asociatiei germane pentru comertul cu carne de pui EVWG.



Germania consuma anual aproape 1,5 milioane de tone de carne de pui, produce in jur de un milion de tone, iar exporturile sale totalizeaza 200.000 de tone.



Luni, autoritatile germane au anuntat ca examineaza doua femei care au revenit din Thailanda, suspecte ca ar fi purtatoare ale virusului care provoaca gripa aviara. Daca boala va fi confirmata, Germania va inregistra primele cazuri de acest fel din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO