Business Internaţional

Evergrande a păcălit un guvern, bănci şi clienţi cu iluzia vieţii ca în Vest pentru omul de rând din China pentru a se hrăni în linişte cu datorie. Dar cine ştie ce altă monstruozitate va ieşi din marea de datorii a Chinei pentru a băga spaima în pieţe şi ecomomişti?

Un apartament Evergrande este activul speculativ suprem, funcţionând ca un fond mutual, doar că din cărămizi. Mulţi clienţi au plătit în avans pentru apartamente pe care nu le-au văzut niciodată şi care ar trebui construite din banii altora, a altor clienţi sau pe datorie. Aşa au apărut marile oraşe fantomă ale Chinei.

Un apartament Evergrande este activul speculativ suprem, funcţionând ca un fond mutual, doar că din cărămizi. Mulţi clienţi au plătit în avans pentru apartamente pe care nu le-au văzut niciodată şi care ar trebui construite din banii altora, a altor clienţi sau pe datorie. Aşa au apărut marile oraşe fantomă ale Chinei.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.09.2021, 22:16 42228

În urmă cu un deceniu, economia  chinezească trebuia să crească cu orice preţ, inclusiv pe datorie, iar oamenii de rând erau încurajaţi să consume. Aşa au apărut celebrele oraşe-fantomă ale Chinei, cartiere cu blocuri de apartamente şi birouri uriaşe pustii. Unele din blocuri au început să fie dinamitate, iar unul din dezvoltători, Evergrande, stă gata să se prăbuşească sub povara datoriilor de miliarde de dolari.

Posibilul default al colosului de beton cu picioare din cârpă a provocat un seism pe bursele chinezeşti, iar unda de şoc s-a propagat pe pieţele din întreaga lume, lovind companii şi active care au prea puţine de-a face cu China şi piaţa ei imobiliară. Deşi mulţi analişti şi comentatori asigură că Evergrande nu va fi momentul Lehman Brothers al Chinei, situaţia arată care sunt vulnera­bili­tăţile economiei chinezeşti, de care depinde întreaga ecomomie mondială, şi ce capacitate de intervenţie au şi cât de departe pot merge partidul comunist şi guvernul de la Beijing, acum că au promis mai multă „prosperitate comună“. Vor lăsa colosul să moară şi să tragă după el nemumăraţi furnizori, creditori şi cumpărători care nu şi-au văzut niciodată locuinţele finalizate sau vor salva grupul pe socoteala plătitorilor de taxe, adică a celor care ar trebui să profite mai multe de prosperitatea comună?

Evergrande, care din 1996 încoace a mai trecut printr-un moment de impas, tot din cauza datoriilor, s-a extins agresiv în diferite domenii, inclusiv în cel al electromobilităţii, şi a devenit cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume. A crescut împrumutând nu mai puţin de 300 de miliarde de dolari. Primul test serios pentru rezistenţa companiei şi strategia guvernului chinez va fi joi, când Evergrande ar trebui să plătească dobânzi de 84 de milioane de dolari.

La începutul acestei săptămâni, compania şi-a onorat datoriile faţă de investitorii în afacerea sa de administrare de averi plătind în natură, cu proprietăţi. Aceasta înseamnă că nu mai găseşte cash, iar investitorii de pe burse au reacţionat prin fugă. Despre datoriile sectorului privat din China s-a discutat mult şi s-a vorbit mult despre pericolul apariţiei unei bule speculative şi al spargerii acesteia.

Anul trecut, guvernul chinez a înăsprit regulile privind datoriile marilor dezvoltatori imobiliari. Noile măsuri au obligat Evergrande să ofere  din proprietăţile sale la preţuri foarte mici pentru a se asigura că are un flux de bani care sa-i asigure funcţionarea afacerilor, după cum explică  BBC.

Acum, are probleme în a-şi plăti ratele. Incertitudinile au trimis cotaţiile acţiunilor companiei cu 85% în jos anul acesta. Obligaţiunile i-au fost retrogradate de marile companii de rating. Cam târziu, când totul s-a desfăşurat în faţa lor, la un nivel gigantic. Un exemplu este megaproiectul Splendor Kunming, al Evergrade. Este vorba de peste 16.000 de apartamente în blocuri-turn într-un cartier cu o capacitate de 60.000 de locuitori.

Un oraş cu toate facilităţile de care are nevoie, de la şcoli şi spaţii de parcare la spitale şi divetisment. Lucrările au fost suspendate în 2016, scrie Forbes, care menţionează surse locale. Cu toate acestea, Evergrande raporta peste 30.000 de locuitori în Splendor Kunming. Şi căuta credite pentru a-şi termina mini-oraşul. Iar creditorii au fost convinşi.

Evergrande este un geniul al marketingului. Oferea cetăţeanului de rând iluzia traiului ca în Vest, într-un oraş cosmopolitan, cu străzi culinare, teatre, statui, hoteluri de 5 stele şi terenuri de sport. Apartamentele ar veni complet dotate cu aparatură din Vest şi mobilă ca în filme. Ceva extrem de atractiv pentru locuitorii oraşelor supraaglomerate. Evergrande a supravieţuit cu o combinaţie de marketing ingenios şi evitarea în orice fel posibil a şocului datoriei.

Un apartament Evergrande este activul speculativ suprem, funcţionând ca un fond mutual, doar că din cărămizi. Peste tot prin China proprietarii de locuinţe Evergrande păstreză aceste active şi visează la ziua în care copilul creşte, iar ei pot vinde apartamentul la preţ crescut pentru a-i finanţa educaţia. Alţii au plătit deja avansuri pentru apartamente a căror construcţie nici măcar nu a început. Astfel, clasa de mijloc a Chinei garantul că Evergrande este prea mare pentru a fi lăsat să se prăbuşească. Un astfel de colaps ar zgudui încrederea publicului într-un sistem economic în plină schimbare şi în conducătorii acestuia. Compania are 200.000 de angajaţi şi susţine indirect alte 3,8 milioane de locuri de muncă. Evergrande a mai avut probleme.

Compania s-a îndatorat pentru a plăti pentru un teren în 1998 şi a mizat pe faptul că se va lista pe bursă şi va obţine astfel cash. IPO-ul a venit abia în 2009. În 2012, datoriile deja depăşeau veniturile. Anul trecut, compania a evitat dezastrul ajungând la o înţelegere cu debitorii, care au iertat-o de datorie, primind în schimb alte beneficii. Preşedintele şi fondatorul Evergrande, cunoscut ca Ka Yan Hui, este faimos ca dependent de adrenalină şi risc. Este un client fidel al cazinourilor.

Yan Hui are o avere personală mai mare de 10 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Beijingul a mai forţat miliardarii ţării să „contribuie“ mai mult la prosperitatea comună. Până la o intervenţie, sau nu, mai hotărâtă, guvernul chinez a ordonat băncilor să rostogolească datoriile companiei. Până una alta, defaultul trebuie întârziat. Potrivit Economist Intelligence Unit, Evergrande este datoare la 171 de bănci chineze şi 121 de alte firme financiare.

Evergrande Real Estate deţine peste 1.300 de proiecte în mai mult de 280 de oraşe chineze. Dacă Evergrande falimentează, sistemul financiar chinez va fi obligat să taie din creditarea către economie. Acest lucru poate duce la o criză a creditului, cu efecte asupra dezvoltării afacerilor şi creşterii economice. Problemele de acum ale Evergrande au oferit investitorilor de pe pieţe precum Wall Street-ul sau platformele de cryptomonede pretext să vândă şi să scape de risc, chiar dacă activele respective n-au nimic de-a face cu piaţa imobiliară a Chinei sau cu acţiunile dezvoltatorului imobiliar.

Acutizarea problemelor va aplifica probabil tendinţa ñ iraţionalitatea pieţelor. Însă colapsul companiei ar avea efecte în economia largă, în principal prin blocarea pieţei imobiliare chineze şi a sectoarelor conexe, cum ar fi cel minier şi al metalelor. Dacă urmează şi recesiune, atunci vor avea de suferit şi  companii europene sau americane pentru care uriaşa piaţă chineză este o sursă de creştere ñ constructori auto germani, lanţuri de fast-food americane. Atenţia lumii este îndreptată acum spre Evergrande. Dar cine ştie ce altă monstruozitate va ieşi din marea de datorii a Chinei pentru băga spaima în pieţe şi ecomomişti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO