Business Internaţional

Exporturile Germaniei se prăbuşesc şi aruncă cea mai mare economie din Europa în pragul recesiunii

Exporturile Germaniei se prăbuşesc şi aruncă cea mai...

Autor: Alex Ciutacu

27.08.2019, 12:13 3497

Exporturile Germaniei s-au prăbuşit în al doilea trimestru din acest an, ceea ce a împins cea mai mare economie din Europa în pragul recesiunii în T2 2019, potrivit Bloomberg.

În ceea ce se conturează a fi un efect parşiv al conflictului comercial SUA-China, starea sectorului de producţie din Germania se înrăutăţeşte, iar exporturile au scăzut cu 1,3%, înregistrând cel mai mare declin din ultimii şase ani. Astfel s-a ajuns la o contracţie a PIB-ului, a doua pe anul acesta.

Comerţul global slăbit şi încetinirea industriei auto târăsc Germania în pragul unei recesiuni care ar putea avea repercursiuni grave pentru întreaga economie din zona euro.

Încrederea scăzută în mediul de business şi avertismentele lansate de cele mai mari companii din ţară adâncesc îngrijorările cu privire la perspectivele economice şi pun din ce în ce mai multă presiune pe cancelarul german Angela Merkel – solicitând de la aceasta stimuli fiscali.

Undele de şoc generate de conflictul comercial iniţiat de SUA ar putea să se intensifice în curând. Preşedintele american Donald Trump a avertizat luna această din nou că va impune tarife pe importurile de maşini din Europa şi a etichetate Uniunea Europeană ca fiind „mai rea decât China”.

Într-o încercare de a împrăşita presiunile, Merkel a anunţat luni că vrea ca blocul european să înceapă discuţiile comerciale cu SUA.

Contracţia de PIB de 0,1% în al doilea trimestru a fost în linie cu estimările iniţiale. Comerţul net şi-a scăzut contribuţia la PIB cu 0,5%. Sectorul de construcţii a scăzut după o creştere puternică la începutul anului, iar investiţiile s-au contractat uşor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24