Business Internaţional

Exporturile intaresc economia Germaniei

27.04.2007, 17:06 14

Pentru cei care incearca sa afle ce a readus economia germana la viata, o vizita in orasul Jena reprezinta un punct bun de plecare, scrie International Herald Tribune.
Jena se afla in plina dezvoltare in prezent, firme locale ca Jenoptik, producator de lasere si senzori, primind un volum important de comenzi din China, Rusia, Europa si Statele Unite. Chiar si intarirea euro, aflat la niveluri record in raport cu dolarul si yenul, care scumpeste exporturile germane pe multe piete straine, nu a afectat inca cererea.
"Nu exista dovada mai buna ca produsele noastre sunt superioare decat inregistrarea unei cresteri indirecte a preturilor de 30% neinsotita de o scadere a vanzarilor", spune Alexander von Witzleben, director al Jenoptik.
Transformarea Germaniei din "bolnavul" Europei in cel mai bun performer este un proces deja aflat intr-un stadiu avansat. Atat de increzatori sunt directorii germani in legatura cu viitorul lor, incat multi ignora temerile conform carora o incetinire a ritmului de crestere al economiei americane ar putea afecta procesul de redresare a economiei germane bazat pe exporturi. Desi consumatorul american reprezinta inca principalul motor al cresterii economiei mondiale, avansul Germaniei, cea mai mare exportatoare de bunuri in ultimii patru ani, se bazeaza pe alti factori.
Aceasta situatie este o dovada in plus ca restul lumii nu mai depinde de economia americana la fel de mult ca in trecut.
Von Witzleben remarca faptul ca Germania exporta in prezent mai mult in Rusia si fostele state sovietice decat in Statele Unite. Exporturile Germaniei catre Marea Britanie sunt aproape egale cu cele catre America, iar volumul total al exporturilor sale in interiorul Europei este de cinci ori mai mare decat cel catre SUA.
"Germania se integreaza in economia globala bazandu-se pe punctele sale forte istorice, si anume o calitate superioara si marci puternice", remarca Nicolas Sobczak, economist european in cadrul bancii Goldman Sachs din Paris.
"Simpla redresare a pietei muncii din Germania demonstreaza faptul ca asistam la o veritabila renastere germana, independenta de Statele Unite", adauga Sobczak.
Cifrele sunt elocvente. Rata somajului scade rapid; aflata la 9,8%, aceasta este alcatuita dintr-o singura cifra pentru prima data din anul 2002 incoace, iar increderea investitorilor este in crestere. Majorarea taxei pe valoarea adaugata de la 16% la 19% intrata in vigoare in ianuarie, masura in legatura cu care economistii avertizau ca va pune in pericol redresarea economica, nu a avut decat un efect redus.
Datorita cresterii economice inregistrate, Germania se evidentiaza din randul tarilor vecine. In timp ce Italia lupta sa-si recastige vigoarea exporturilor, iar Franta se pregateste pentru un nou presedinte care i-ar putea schimba total climatul politic si economic, Germania s-a transformat cu determinare intr-un jucator competitiv pe plan global.
Procesul a fost adesea brutal, aducand valuri de disponibilizari si reduceri de costuri intre 2002 si 2005. Insa, dupa ce au tinut piept unor majorari salariale considerabile pe plan local si au transferat o parte a productiei pe piete externe cu costuri mai reduse, multe companii germane au inceput sa se bucure de profituri record.
Cheia succesului inregistrat de Germania, spune von Witzleben, consta in faptul ca aceasta realizeaza ceea ce el numeste produse de nisa. Economii cu un ritm rapid de dezvoltare, precum cea a Chinei, prefera sa achizitioneze astfel de produse decat sa le realizeze singure.
Numai Japonia rivalizeaza in prezent in multe domenii cu Germania si poate nu in mod intamplator economia acesteia creste rapid.
Jenoptik, ce a luat nastere pe ruinele unei intreprinderi de stat est-germane, se concentreaza pe productia de lasere utilizate in echipamente medicale si in fabrici de microprocesoare si de senzori ce ghideaza satelitii.
Din vanzarile in valoare de 645 mil. $, 57% reprezinta exporturi. Volumul comenzilor se afla cu mult peste nivelul inregistrat anul trecut, cand a inregistrat o crestere de 7% in raport cu 2005.
Germania are sute de firme mijlocii de tipul Jenoptik, multe dintre acestea facand pasi similari pe pietele externe. Un astfel de succes este greu de obtinut de catre alte tari importante din Europa din motive de ordin politic, legate de strategie economica sau de structura industriilor lor.
Europa are, bineinteles, de castigat de pe urma revigorarii Germaniei. Germania reprezinta o cincime din activitatea economica din Uniunea Europeana, iar comertul sau din Europa este infloritor. Anul trecut, exporturile Germaniei catre Polonia au avansat cu 29%, in timp ce importurile din Polonia au crescut cu 23%. Astfel de cifre au impins in sus euro.
Astfel, economia germana ar trebui sa avanseze cu aproximativ 2% in acest an, conform unor estimari ale sectorului public si privat. Aceasta rata este inferioara celei inregistrate anul trecut, de 2,7%, cand economia mondiala era mai robusta. Totusi, aceasta este o rata mai mult decat respectabila, spun economistii, avand in vedere ca Banca Centrala Europeana a majorat ratele dobanzii de sapte ori de la sfarsitul anului 2005.
Exista, bineinteles, si puncte slabe. Consumatorii germani, speriati de disponibilizari, nu si-au redeschis portofelele. Daca cheltuielile acestora nu vor creste, spun economistii, redresarea economica ar putea avea de suferit.
Pana la urma, ascensiunea constanta a euro isi va face simtite efectele. Iar o incetinire semnificativa a cresterii economiei americane s-ar putea resimti in Germania, in ciuda dependentei reduse a acesteia de comertul trans-atlantic.
Totusi, Germania ar putea fi mai protejata in aceasta privinta decat alte tari europene importante ca Franta si Spania. Cresterea acestor economii este in principal determinata de consumul intern, care depinde de piata rezidentiala in ambele tari. Un declin dramatic al pietei imobiliare americane ar avea un ecou important in Franta si Spania, spun economistii. In Germania, preturile din acest sector sunt deja scazute.
Renasterea Germaniei ar putea spulbera unele idei fixe cu privire la aceasta economie, cea mai mare din Europa si a treia pe plan global dupa cea americana si cea japoneza.
Desi cresterile economice anterioare au ocolit partea estica a tarii, exista acum dovezi ca macar in buzunare partea de est a Germaniei beneficiaza si ea de situatia favorabila din sectorul comertului si exporturilor.
Intr-un clasament recent al celor mai competitive si promitatoare regiuni din punct de vedere economic din Germania, trei din primele 20 de orase se afla in est: Dresda, Potsdam si Jena. Cele mai sudice state din estul Germaniei, Saxonia, Turingia si Saxonia-Anhalt, se dezvolta intr-un ritm mai rapid decat Germania ca intreg, in timp ce statele nordice din est se afla in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO