Business Internaţional

Exporturile Japoniei, a treia economie la nivel mondial, au scăzut pentru a nouăsprezecea lună consecutivă

Exporturile Japoniei, a treia economie la nivel mondial,...

Autor: Eduard Ivanovici

20.07.2020, 13:52 216

Exporturile Japoniei, a treia economie la nivel mondial, au scăzut pentru a nouăsprezecea lună consecutivă în iunie ca urmare a impactului generat de pandemia de coronavirus, însă comerţul cu China a oferit semne de recuperare, potrivit MarketWatch.

Astfel, exporturile au scăzut în iunie cu 26,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce înregistraseră un declin de 28,3% în mai. Economiştii chestionaţi de FactSet au estimat o scădere de 24,2% pentru luna iunie.

De asemenea, transporturile către Asia – care reprezintă peste jumătate din exporturile totale ale Japoniei – au scăzut cu 15,3%, în timp ce exporturile către Uniunea Europeană au înregistrat un declin de 28,4%. Per total, exporturile au scăzut în prima jumătate anului cu 15,4% comparativ cu cifrele din 2019, ceea ce reprezintă cea mai mare cădere anuală din ultimul deceniu.

Fondul de Pensii şi Investiţii al Japoniei – cel mai mare fond de pensii din lume – a pierdut 164,7 miliarde de dolari (17,7 trilioane de yeni), în scădere cu 11%, în T1.

Ultimele pierderi au şters aproape în totalitate câştigurile din ultimul an fiscal, încheiat pe 31 martie, şi ar putea trage un semnal de alarmă pentru spaţiul politic nipon având în vedere că ţara are cea mai îmbătrânită populaţie din lume.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO