Business Internaţional

FBI a arestat angajati ai Coca-Cola care voiau sa vanda mostre de bautura la Pepsi

07.07.2006, 18:47 57

Agentii federali americani au arestat si pus sub acuzare un angajat al companiei Coca-Cola si alte doua persoane pentru furt de informatii confidentiale, inclusiv o mostra a unei bauturi ce urmeaza sa fie lansata, declarand ca cele trei persoane au incercat sa vanda informatii "strict secrete" rivalei companiei, PepsiCo, in schimbul unei sume de 1,5 milioane de dolari, relateaza The New York Times.
Reteta pentru Coca-Cola Classic, poate cel mai bine pazit secret al companiei, nu s-a aflat niciodata in pericol, a declarat Ben Deutsch, purtator de cuvant al Coca-Cola.
In schimb, informatiile par sa aiba legatura cu o bautura in curs de elaborare, care nu a fost lansata pe piata inca, dar compania a refuzat sa ofere mai multe detalii referitoare la natura sau gravitatea furtului.
Cel putin o sticluta cu o mostra din noua bautura a fost oferita spre vanzare, dupa cum arata documentele.
Conform unei plangeri penale depuse la curtea federala miercuri, o scrisoare datata 8 mai si redactata pe o foaie cu antetul companiei Coca-Cola de catre o persoana ce pretindea a fi un angajat important al companiei a fost trimisa oficialilor PepsiCo. In scrisoare, acestora le erau oferite "informatii confidentiale detaliate" in schimbul unor sume de bani.
"Intr-un gest demn de laudat, oficialii companiei Pepsi au transmis scrisoarea companiei Coke, care la randul sau ne-a prezentat problema noua", a declarat David Nahmias, procuror in cadrul Northern District of Georgia.
Mai apoi, un agent al Biroului Federal de Investigatii (FBI), prezentandu-se drept un angajat al Pepsi, a inceput sa negocieze cu cel care trimisese scrisoarea si care isi spunea "Dirk".
Folosind un numar de mobil oferit de Dirk, anchetatorii au putut detecta o multime de convorbiri care i-au condus la Ibrahim Dimson, in varsta de 30 de ani, din Bronx, la Edmund Duhaney, in varsta de 43 de ani, din Decatur, si Joya Williams, in varsta de 41 de ani, din Norcross.
In cadrul plangerii penale, Williams este trecuta ca detinand pozitia de asistent executiv administrativ in cadrul Coca-Cola.
Ben Deutsch a refuzat sa precizeze cat timp lucrase Williams in cadrul Coca-Cola sau daca aceasta mai lucra inca in cadrul companiei. O persoana ce a preferat sa ramana anonima a declarat ca Williams era subordonata direct lui Javier Sanchez-Lamelas, un director de brand in cadrul Coca-Cola.
Agentii federali au declarat ca o filmasera pe Williams umbland prin dosare si indesand documente in genti. Acestia au mai declarat ca in caseta, Williams apare tinand in mana o sticluta cu o mostra din noua bautura.
Dimson s-a intalnit cu agentii federali, inca sub acoperire, la aeroportul Hartsfield-Jackson din Atlanta. Aici, un plic continand documente cu inscriptia "strict secret" si sticluta cu noua bautura au fost vandute in schimbul a 30.000 de dolari.
Apoi, Dimson s-a intalnit cu Duhaney, iar cei doi s-au indreptat catre casa acestuia din Decatur, se arata in cadrul plangerii. Nu este clar ce fel de relatie personala exista intre cei trei conspiratori.
Cei trei au fost arestati miercuri, ziua in care, spun anchetatorii, urma sa fie executata ultima plata.
In cadrul unei aparitii in fata angajatilor dupa efectuarea arestarilor, Neville Isdell, directorul executiv al Coca-Cola, a declarat ca firma isi va intari securitatea.
"Am ordonat o revizuire completa a politicilor, procedurilor si practicilor de protectie a informatiei utilizate de Coca-Cola pentru a ne asigura ca vom continua sa ne protejam cu strictete capitalul intelectual", anunta Isdell in fata angajatilor Coca-Cola.
Nahmias, procurorul american, a declarat ca PepsiCo s-a dovedit a fi un "bun cetatean corporatist", si ca ar fi putut fi supus unei actiuni in instanta in cazul in care ar fi incercat sa cumpere secretele comerciale respective.
Nahmias a adaugat ca in cazul in care vor fi gasiti vinovati pe ambele capete de acuzare, cele trei persoane aflate in detentie ar putea fi condamnate la 30 de ani de inchisoare.


Cursul evenimentelor

O scrisoare cu antetul Coca-Cola, redactata de o persoana pretinzand a fi un angajat important al companiei, este trimisa oficialilor PepsiCo
In scrisoare, oficialilor PepsiCo le sunt oferite informatii confidentiale si o sticluta cu o mostra dintr-o noua bautura Coca-Cola in schimbul unor sume de bani
PepsiCo trimite scrisoarea catre Coca-Cola, care instiinteaza FBI
Un agent FBI, pretinzand a fi un angajat Pepsi, incepe sa negocieze cu cel care trimisese scrisoarea, "Dirk"
Folosing un numar de telefon oferit de Dirk, anchetatorii detecteaza mai multe convorbiri ce-i conduc la cele trei persoane ce vor fi arestate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO