Business Internaţional

Fed incearca sa stabilizeze cotatia dolarului

05.06.2008, 17:03 18

Ben Bernanke a declarat ca institutia pe care o conduce este preocupata de evolutia dolarului, incercand in acelasi timp sa previna o apreciere a presiunilor inflationiste. Anterior, Henry Paulson reiterase ideea sprijinirii unui "dolar puternic", scrie Bloomberg.
"Suntem atenti la implicatiile produse de schimbarea valorii dolarului asupra inflatiei", a declarat Bernanke.
Presedintele Fed a semnalat faptul ca incheierea procesului de reducere a dobanzii de referinta ar putea ajuta la stabilizarea monedei americane. Si asta dupa ce, in ultimele noua luni, banca centrala a redus rata dobanzii de politica monetara cu 3,25%, pana la 2%, ceea ce a redus nivelul de profitabilitate al investitiilor pe piata americana, dar si cererea pentru dolari.
Dupa comentariile presedintelui Fed, moneda unica europeana a pierdut 0,6% in fata dolarului, ajungand la 1,5445 dolari. "Banca centrala nu mai poate duce o politica de relaxare a conditiilor de creditare, in conditiile in care evolutia dolarului a devenit principala preocupare a oficialilor sai", a declarat Stephen Jen, economistul-sef al filialei Morgan Stanley din Londra.
"Aceasta schimbare de directie a autoritatilor americane este inca un motiv care ne face sa credem ca dolarul a ajuns la capatul declinului din ultima perioada", a adaugat el. Un indice al evolutiei dolarului fata de monedele nationale ale principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite a inregistrat un declin constant in ultimii cinci ani, atingand in martie un minim record de 69,26 puncte.
In discursul sau, Bernanke a omis comentariile anterioare privind impulsionarea exporturilor americane in conditiile unui declin prelungit al dolarului, subliniind doar faptul ca aceasta depreciere a condus la o crestere a presiunilor inflationiste. Mai mult, a declarat el, Fed si Trezoreria americana vor colabora indeaproape, in actiunea de monitorizare a ratei de schimb. "Ceea ce spune Bernanke este faptul ca nu vom mai asista la un declin semnificativ al dolarului in fata niciuneia dintre monedele straine", a declarat Lyle Gramley, fost presedinte al Fed si actualmente consultant economic la Stanford Group in Washington.
In timpul declinului prelungit al dolarului, oficialii Fed au aratat uneori o acceptare a faptului ca investitorii straini se indeparteaza de activele exprimate in moneda americana. De exemplu, Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale, declara in 2004 ca "dat fiind nivelul deficitului de cont curent al Statelor Unite, la un moment dat va trebui sa intervina o reticenta a investitorilor vizavi de activele americane".
Seful Trezoreriei americane a adoptat insa o pozitie mult mai dura, militand - inca de la sfarsitul anului trecut - pentru o repunere pe pozitii a dolarului si insistand asupra faptului ca evolutia monedei americane se va reflecta in evolutia intregii economii. Mai mult, in aprilie Paulson a reusit sa produca o schimbare de directie in cadrul G7, ministrii de finante din statele membre ale organizatiei aratandu-se de acord ca fluctuatiile bruste ale ratei de schimb valutare "au capacitatea de a afecta in mod negativ stabilitatea financiara a economiei globale". Chiar si in conditiile unei schimbari de atitudine in cazul oficialilor G7, dolarul a continuat sa se deprecieze dupa ce Fed a decis sa reduca din nou dobanda de referinta. Rata dobanzii de pe piata americana a ajuns la 2%, mult sub nivelul de 4% inregistrat in zona euro si 5% in Marea Britanie.
Acum investitorii pariaza asupra faptului ca urmatoarea miscare a Fed va consta mai degraba intr-o majorare decat intr-o reducere a dobanzii. Si asta in situatia in care oficialii bancii au indicat ca sunt gata pentru a stopa procesul de relaxare a conditiilor de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO