Business Internaţional

Fermele europene de porci, cele mai mari câştigătoare de pe urma crizei provocate de gripa porcină în Asia

Fermele europene de porci, cele mai mari câştigătoare...

Autor: Catalina Apostoiu

04.07.2019, 00:04 603

China, cel mai mare consumator de carne de porc, şi ţările vecine acesteia înghit cu nesaţ carnea venită din afară în condiţiile în care gripa porcină africană face ravagii pe plan local. Drept urmare, preţurile din Uniunea Europeană, care furnizează peste jumătate din importurile Chinei, au atins un maxim pe cinci ani.

Creşterile au venit de asemenea în contextul în care ţara asiatică îşi menţine tarifele pe importurile din SUA şi a suspendat recent livrările din Canada, crescând atractivitatea cărnii de la producătorii rivali. Acest lucru înseamnă că Europa va mai avea de câştigat o vreme.

„Credem că China îşi va creşte cererea de importuri în a doua jumătate a anului“, arată Justin Sherrard, strateg în cadrul Rabobanl. „În acest moment, Europa pare a fi cel mai bine poziţionată pentru a profita de toată această situaţie.“

Exporturile europene de carne de porc sunt deja în creştere puternică, vânzările către China urcând cu 37% în primele patru luni ale acestui an, potrivit ultimelor date.

Criza cu care se confruntă industria cărnii de porc din Asia arată însă cât de vulnerabilă ar putea fi Europa dacă propria epidemie s-ar extinde. Au existat sute de cazuri de gripă la porci mistreţi în sudul Belgiei, iar virusul este prezent în Europa de Est de ani întregi. Recent, acesta a afectat o fermă poloneză cu aproximativ 8.000 de porci.

Ţări ca Franţa şi Danemarca construiesc garduri pentru a evita orice extindere, iar Germania, cel mai mare productor de carne de porc din UE, a anunţat că colaborează cu China pentru a se asigura că exporturile rămân posibile în eventualitatea unei epidemii.

UE este într-o poziţie extraordinară în acest moment din punct de vedere al exporturilor către Asia, arată Brett Stuart, preşedinte al companiei de consultanţă Global AgriTrends. Totuşi, există îngrijorare cu privire la posibilitatea ca fermele europene să aibă de suferit la rândul lor, adaugă acesta.

Deocamdată, industria cărnii de porc se bucură de o „redresare fără precedent“, iar preţurile sunt aşteptate să-şi continue creşterea în această vară, potrivit Danish Crown, un procesator de top în UE.

„Ne aşteptam ca preţurile să evolueze puţin mai bine în acest an, dar nu atât de bine ca în prezent“, afirmă Henrik Refslund Hansen, care creşte aproximativ 17.000 de porci în Stanst, Danemarca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO