Business Internaţional

FIFA respinge 2,8 mld. dolari

10.05.2004, 00:00 13



FIFA, corpul de conducere al fotbalului mondial, a refuzat o oferta de minim 2,8 miliarde de dolari pentru drepturile comerciale la turneele ce cupa mondiala din 2010 si 2014, relateaza Financial Times.



Propunerea se pare ca a venit din partea International Sports and Entertainment, un grup cu sediul la Zurich la care doua din cele mai mari grupuri de publicitate din lume, Publicis (Franta) si Dentsu (Japonia), detin procente semnificative.



Conform unei estimari, FIFA ar fi putut obtine in total de pe urma celor doua turnee, venituri suplimentare in valoare de 3,6 miliarde de doalri peste veniturile preconizate de 5,6 miliarde de dolari. Decizia Fifa ar putea fi interpretata ca un semn al increderii in capacitatea unuia din cele mai mari evenimente sportive din lume de a-si spori valoarea pe piata drepturilor sportive.



Drepturile de difuzare prin televiziune pentru Cupele Mondiale din 2002 si 2006, din Japonia/Coreea de Sud, respectiv Germania, au adus un minimum de 2,2 miliarde de dolari. Totusi noua oferta nu este comparabila, pentru ca se preconizeaza achizitia unui pachet mai mare de drepturi. In continuare, pentru competitiile din 2010 si 2014 competitia va fi mult mai dura.



Cinci tari africane- Egipt, Libia, Maroc, Africa de Sud si Tunisia- concureaza pentru a obtine dreptul de a gazdui Cupa Mondiala din 2010- executivul Fifa (care are 24 de membri) urmand sa adopte o decizie in acest sens in cursul lunii curente. Turneul din 2014 se va tine in America de Sud, probabil in Brazilia.



Jerome Valcke, seful diviziei de marketing si televiziune al Fifa, a spus ca propunerea acoperea "o serie de drepturi comerciale care explica de ce nu am putut sa acceptam sau nici macar sa stam la discutii... Daca valoarea este luata ca atare, fara a lua in considerare despre ce era vorba, pare o suma foarte mare; comparat insa cu ceea ce implica, este o suma foarte mica".



Propunerea a venit "prea devreme", a mai spus el. "Sunt si alte alternative care trebuie luate in considerare si nu ne-am facut inca toate temele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO