Business Internaţional

Financial Times: Demisia lui Boris Johnson pare să se înscrie într-un efort coordonat pentru subminarea lui Sunak

Financial Times: Demisia lui Boris Johnson pare să se...

Autor: Mihai Draghici

10.06.2023, 19:23 79

Premierul britanic, Rishi Sunak, se confruntă cu alegeri în trei circumscripţii după demisia deputatului Boris Johnson şi a altor doi parlamentari conservatori, ceea ce pare a indica o acţiune coordonată de subminare a actualului Guvern.

Fostul premier Boris Johnson şi-a anunţat vineri seară demisia din funcţia de membru al Camerei Comunelor. Tot vineri a demisionat deputata Nadine Dorries. Sâmbătă, un alt deputat conservator, fostul secretar de stat Nigel Adams, şi-a anunţat demisia din funcţia de membru al Camerei Comunelor.

"Decizia lui Adams, un aliat al fostului premier Boris Johnson, generează imediat speculaţii referitoare la o tentativă coordonată de subminare a actualului titular de la Downing Street. Partidul Conservator, al premierului Sunak, va trebui să protejeze locurile din Camera Comunelor deţinute de Johnson şi aliaţii săi (...)", notează cotidianul Financial Times.

"Problemele vor apărea dacă nu vom avea rezultate bune în alegerile parţiale", afirmă un politician din cadrul Partidului Republican.

Aceasta este primul test major pentru mandatul premierului Rishi Sunak, liderul Partidului Conservator. "Atmosfera în partid nu era oricum extraordinară, iar acest lucru va nemulţumi oamenii", a explicat politicianul, sub protecţia anonimatului.

Partidul Conservator a pierdut numeroase locuri în ultimii doi ani în circumscripţii electorale din Tiverton-Honiton, North Shropshire şi Chesham-Amersham.

Mulţi dintre aliaţii lui Boris Johnson nu l-au iertat pe Rishi Sunak pentru că a demisionat din funcţia de ministru de Finanţe în urmă cu aproape un an, o acţiune care a grăbit un efort al membrilor fostului Cabinet guvernamental de a forţa demisia premierului Boris Johnson.

"Replica la lovitura de palat este acum în curs. Sunak are timpul limitat. Trebuie să ne aşteptăm la noi alegeri parţiale", afirmă fostul deputat conservator David Bannerman.