Business Internaţional

Financial Times: Cum va performa economia zonei Euro în 2019. Ce spun analişti şi economişti de top din Europa despre creşterea economică, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene şi inflaţia din zona euro

Financial Times: Cum va performa economia zonei Euro în...

Autor: Răzvan Botea

03.01.2019, 14:23 1042

Anul din faţa noastră va fi marcat de o decelerare economică, agitaţie politică în Italia, discuţii despre Brexit, dar şi de alegerea unui nou preşedinte al Băncii Centrale Europene, scrie Financial Times.

Publicaţia Financial Times întreabă la fiecare început de an mai mulţi analişti şi economişti pentru a face predicţii în ceea ce priveşte noul an. Sentimentul care predomină este o încetinire a creşterii economice.

Sfârşitul mandatului de 8 ani al lui Mario Draghi la conducerea Băncii Centrale Europene va aduce cel mai probabil o nouă politică a instituţiei. Cel mai probabil următorul preşedinte va fi Erkki Liikanen, fost guvernator al băncii centrale a Finlandei, spun unii analişti şi economişti intervievaţi de FT, dar pe listă se mai află şi Jens Weidmann, preşedinte al Deutsche Bundesbank, Benoit Coeure, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale Europene. sau Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul băncii centrale din Franţa.

Previziunile analiştilor în ceea ce priveşte creşterea economică a zonei Euro se situează în cea mai mare parte între 1,7 şi 1,8%. Cu toate acestea, o parte dintre analişti sunt mai pesimişti şi susţin că este posibil ca PIB-ul zonei Euro să crească cu 1,5% sau mai puţin, pe fondul tensiunilor comerciale internaţionale, dar şi din cauza riscurilor politice.

Cea mai pesimistă previziune este a lui Nick Bosanquet, profesor al Imperial College, care spune că economia zonei euro va stagna: „Acesta este anul în care schimbările din industrie pe termen lung vor începe să pună presiune – scăderea industriei auto şi a retailului. Cele patru cele mai mari economii ale zonei euro vor fi cele mai afectate.”

Previziunile în ceea ce priveşte inflaţia se situează în jurul valorii de 1,2-1,8% pentru zona euro. Profesorul Bosanquet este de părere că inflaţia va atinge 3% în 2019, pe fondul creşterii taxelor.

În ceea ce priveşte evoluţia monedei euro, majoritatea analiştilor intervievaţi de FT sunt de părere că acesta va creşte în raport cu dolarul, însă există şi voci care spun că acesta se va deprecia faţă de dolar.

De asemenea, majoritatea anliştilor consideră protestele vestelor galbene şi agitaţia politică din Italia ca potenţiale frâne în dezvoltarea economică a zonei euro.

Tensiunile comerciale internaţionale vor fi o altă provocare a anului 2019, dar Alastair Winter, economistul şef al băncii de investiţii Daniel Stewart & Company, consideră că decelerare economiei chineze este chiar mai îngrijoătoare şi exportatorii germani vor fi cei mai afectaţi.

Antonio Pascual, economist şef al Barclays, spune că tensiunile comerciale vor afecta exporturile în anul acesta şi 2020. În situaţia în care SUA decid să aplice tarife comerciale la importurile auto din UE, economia europeană va decelera cu 0,4 puncte procentuale, în timp ce economia Germaniei va decelera cu 0,6 puncte procentuale.

Carsten Brzeski, economist şef al ING Germania este însă mai optimist şi spune că tensiunile comerciale vor dispărea şi, împreună cu un euro mai slab, acest lucru va da un impuls exporturilor zonei euro.

Brexit va influenţa negativ economia zonei euro, mai spun cei mai mulţi analişti şi economişti, dar alţii sunt de părere că Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO