Business Internaţional

Finlanda fierbe din cauza celor 1.000 de angajaţi ai Nokia concediaţi de Microsoft. Finlandezii au dat afară de două ori mai mulţi în România

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

21.07.2014, 00:00 2239

Oficialităţile finlandeze au reacţionat furios la aflarea veştii că aproape 1.000 de angajaţi de la fabricile Nokia vor fi disponibilizaţi ca urmare a strategiei Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, de restructurare a operaţiunilor de producţie de telefoane, în special cele ale Nokia, companie achiziţionată anul trecut pentru 5,6 miliarde de euro, scrie Financial Times.

Nokia a desfiinţat în 2011 fabrica pe care o avea în România, la Jucu, concediind 2.200 de angajaţi. Finlandezii şi-au argumentat decizia spunând că unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente. Autorităţile finlandeze au declarat că au fost luate prin surprindere de numărul mare al celor care urmează să fie disponibilizaţi şi de închiderea unei întregi unităţi de producţie de telefoane din Oulu, un oraş din nordul Finlandei cu aproape 200.000 de locuitori.

Veştile nu au venit din senin deoarece finlandezii se aşteptau ca Microsoft să facă concedieri, însă nu în număr atât de mare, iar presa din ţara nordică a anunţat că Microsoft intenţionează să disponibilizeze angajaţii Nokia.

Matti Pennanen, primarul oraşului Oulu, a spus că decizia Microsoft va costa oraşul zeci de milioane de euro din cauza pierderilor impozitelor şi a creşterii nivelului şomajului.

Guvernul de la Helsinki va face tot ce îi stă în putere pentru a „atenua din durere“, a spus premierul finlandez Alexander Stubb. „Consider că este extrem de important ca Microsoft să fie conştient de responsabilitatea socială şi să îi ajute pe cei concediaţi să-şi găsească alte locuri de muncă“, a adăugat el.

Nokia avea aproape 500 de angajaţi în Oulu, iar alţi 500 vor fi concediaţi din celelalte unităţi din Finlanda, a cărei economie s-a contractat în ultimii trei ani şi unde rata şomajului a ajuns la 10,7% în luna mai, notează Bloomberg.

În 2013, fostul şef al Microsoft Steve Ballmer le-a promis angajaţilor Nokia că locurile lor de muncă sunt sigure.

Ministrul muncii Lauri Ihalainen, fost lider de sindicat, a promis că guvernul de la Helsinki va face tot ce este posibil din punct de vedere economic şi social pentru a remedia situaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO