Business Internaţional

Fixerul: Cine este mâna dreaptă a lui Elon Musk, cel care se ocupă discret de averea celui mai bogat om al planetei

Elon Musk

Elon Musk

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2022, 00:05 713

Jared Birchall este mâna dreaptă a lui Elon Musk, cel care se ocupă de tot, de la aranjarea finanţării pentru Twitter, la a descoperi lucruri necurate legate de adversarii săi, scrie Bloomberg.

În ultimii şase ani, Birchall s-a ocupat de averea şi capriciile celei mai bogate persoane a lumii.

În cea mai mare parte a carierei sale, Birchall a operat în mare măsură în background. Foştii colegi de clasă de la Brigham Young University spun că nu-şi amintesc de el, ca şi foştii colegi de la Merrill Lynch, de unde a fost dat afară pentru comportament inadecvat. Cei din lumea vehiculelor de investiţii cu averi uriaşe şi manageri de averi spun doar că recunosc numele, dacă-l recunosc.

Dar Birchall, în vârstă de 47 de ani, este unul dintre cei mai importanţi oameni din cercul lui Musk. Acesta conduce vehiculul de investiţii al şefului Tesla, Excession, împreună cu fundaţia sa, şi se ocupă de multe din iniţiativele personale ale lui Musk. Cei care-l cunosc pe Birchall îl descriu ca pe un tip cu maniere blânde care rezolvă practic totul pentru un miliardar capricios care creează frecvent controverse.

Rolul său a devenit din ce în ce mai complex pe măsură ce averea lui Musk a crescut de la câteva miliarde la zeci de miliarde şi mai apoi la sute de miliarde. Recent, acesta a implicat ajutorul său în achiziţia Twitter cu un pachet complex de finanţare.

Preluarea de 44 mld. dolari a atras atenţia asupra lui Birchall, acesta făcând parte din cercul restrâns de persoane care au interacţionat cu Wall Streetul pentru obţinerea creditelor cheie pentru încheierea tranzacţiei, potrivit unei persoane familiare cu discuţiile.

Viaţa lui Musk este extrem de complicată, iar cineva trebuie să fie acolo să se ocupe de tot. Iar acel cineva este Birchall.

Birchall însuşi şi-a clădit probabil propria avere considerabilă, chiar dacă aceasta nu se apropie nici pe departe de nivelurile stratosferice ale celei a şefului său.

Spre deosebire de şeful său, cu peste 90 milioane de urmăritori pe Twitter, prezenţa online a lui Birchall este foarte redusă. Acesta urmăreşte 40 de persoane pe Twitter, incluzându-l pe Musk şi toate companiile sale şi nu a dat niciodată un tweet şi nici like pentru un tweet. Este mai activ pe Facebook.

Cuvântul care vine în minte adesea pentru descrierea lui Birchall este „drăguţ“-patru persoane diferite intervievate pentru acest material folosindu-l. Însă nici chiar cei care au interacţionat cu el nu rămân cu o impresie prea clară, pentru că acesta nu spune prea multe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO