Business Internaţional

FMI: Anglia ar mai putea nationaliza cateva banci

22.05.2009, 00:00 43

Ministrul britanic de finante Alistair Darling trebuie sa fie pregatit pentru a pompa noi fonduri in bancile britanice aflate in impas, putand fi necesara nationalizarea unor noi banci, a avertizat Fondul Monetar International, conform The Telegraph.
Fondul considera ca desi masurile drastice de sprijinire a Royal Bank of Scotland, Lloyds si a altor creditori importanti au preintampinat prabusirea acestora, noi fonduri publice trebuie investite pentru ca economia sa-si revina in intregime. Alternativa este o redresare extrem de lenta, in conditiile in care bancile vor continua sa-si limiteze creditarea ani intregi, a transmis Fondul Trezoreriei britanice.

Peisaj sumbru pentru economie
Avertizarea a venit odata cu o evaluare sumbra a economiei britanice. Institutia a laudat o parte a planurilor de salvare, insa a respins afirmatia ministrului britanic de finante conform careia recesiunea va lua sfarsit pana de Craciun.
Totusi, evaluarea sistemului financiar de catre FMI este cea care va face mai multe valuri, pentru ca multi presupusesera ca au fost pompate pana acum suficiente fonduri publice in sectorul bancar. In declaratia finala a FMI, redactata la sfarsitul unei vizite de o saptamana in Marea Britanie, se arata ca "Sistemul financiar nu este probabil inca refacut intr-o masura in care bancile sa fie pregatite sa-si majoreze creditarea suficient pentru a sustine o redresare puternica". In declaratie se adauga ca guvernul trebuie sa incurajeze bancile sa atraga mai mult capital si sa "fie pregatit pentru a oferi sprijin public acolo unde este necesar".

Noi injectii de capital sunt inevitabile
Desi acest lucru nu este declarat in mod explicit in raport, FMI crede ca noi injectii de fonduri publice s-ar putea dovedi inevitabile daca guvernul vrea sa impulsioneze creditarea si sa puna capat crizei de pe piata creditelor. In cadrul unor comentarii care vor genera temeri in randul investitorilor, institutia a sugerat de asemenea ca bancile sa-si pastreze capitalul "prin restrangerea dividendelor si convertirea actiunilor preferentiale in actiuni comune".
Primul-ministru Gordon Brown si-a intarit controlul asupra bancilor britanice din luna octombrie, cand acesta a angajat 37 de miliarde de lire sterline (57 de miliarde de dolari) pentru a sustine bancile Lloyds si RBS. Guvernul detine o participatie de 43,5% in cadrul Lloyds si 70% din RBS. Sprijinul total acordat sectorului, incluzand garantii si nationalizarea Northern Rock si Bradford and Bingley, se ridica la aproximativ 1.400 de miliarde de lire sterline.

Statul cauta investitori pentru RBS si Lloyds
Recent, un oficial anunta ca guvernul britanic poarta discutii cu potentiali investitori cu privire la vanzarea participatiilor pe care le detine in cadrul bancilor nationalizate, inclusiv Royal Bank of Scotland si Lloyds.
Procesul ar putea fi lansat in decurs de un an, iar vanzarile vor avea loc numai cand conditiile vor fi propice.
Ministrul de finante Alistair Darling declara luna trecuta ca guvernul doreste ca bancile nationalizate sa revina sub control privat cand se va putea obtine un randament bun pentru contribuabili.
Totusi, vanzarea oricaror active bancare ar putea dura mai multi ani si va fi probabil realizata in transe, mai degraba decat in cadrul unei singure tranzactii.
"Vanzarea bancilor de stat in actualele conditii de piata ar fi dezastruoasa pentru contribuabili", a declarat Vince Cable, purtator de cuvant al Trezoreriei britanice.
FMI a aratat ca economia va scadea cu 4,1% in acest an, cea mai ampla contractie inregistrata in vremuri de pace din anii '30, si cu inca 0,4% anul viitor.
Mult mai dure sunt criticile aduse estimarilor legate de finantare incluse in buget. In raport, Fondul arata ca guvernul britanic trebuie sa "aduca datoria publica pe o tendinta descendenta mai rapid decat se intrevede in bugetul pe 2009".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24