Business Internaţional

Fondul de investitii KKR a facut o oferta de 40 mld. euro pentru preluarea Vivendi

06.11.2006, 16:42 49

Fondul de investitii Kohlberg Kravis Roberts a facut o oferta de 40 mld. euro pentru preluarea grupului francez de muzica si telecomunicatii Vivendi, intr-o tranzactie care ar fi fost cea mai mare preluare, demonstrand astfel ca exista putine companii inaccesibile capitalului privat.
Grupul KKR si Vivendi au purtat discutii serioase acum trei saptamani, spun sursele apropiate. KKR a purtat discutii atat cu J.P. Morgan Chase, cat si cu Citigroup pentru finantarea tranzactiei. Discutiile au esuat, partial din cauza problemelor legate de taxe.
In 2004, autoritatile franceze au acordat Vivendi un regim preferential de taxare. Tranzactia cu KKR ar fi insemnat pierderea acestui privilegiu, scrie Financial Times.
Discutiile cu Vivendi au fost facilitate de o relatie deja existenta intre cele doua companii. Henri Kravis, fondatorul companiei, este casatorit cu Marie-Josee Kravis, fosta membra a consiliului de conducere al Vivendi. Kravis a parasit consiliul anul trecut in martie.
Vivendi este estimata la o valoare de piata de 35 mld. dolari (27 mld. euro).
KKR, care detine un fond de 15 mld. dolari, unul dintre cele mai mari din lume la acest moment, vaneaza companii in toate colturile lumii. Grupul de preluare a condus in ultimele luni unele dintre cele mai temerare tranzactii de preluare.
In august, George Roberts, unul dintre fondatorii KKR, a zburat in Australia in incercarea de a influenta consiliul de la Coles Myer, compania de retail. Tranzactia a esuat dupa ce consiliul a respins o oferta de 13,8 mld. dolari din partea unui consortiu privat condus de KKR.
In aceeasi luna, un alt consortiu condus de catre KKR a platit 33 mld. dolari pentru HCA, lantul american de spitale. Acea tranzactie a surclasat achizitia RJR Nabisco de catre KKR, cea mai mare tranzactie de preluare timp de 16 ani.
Luna trecuta KKR a abordat de asemenea Marsh & McLennan, cel mai mare broker de asigurari din lume, cu o oferta de preluare.
Afacerile Vivedi includ Universal Music, cea mai mare casa de discuri din lume, si Canal Plus, grupul francez de televiziune pay-per-view.
Luna trecuta Vivendi a platit 1,6 mld. euro pentru divizia de music publishing a Bertelsmann. Tranzactia a facut parte din strategia companiei de a se detasa de trecutul sub conducerea lui Jean-Marie Messier si de a se dezvolta pe cele patru mari directii ale afacerii: telecom, jocuri video, muzica si televiziune cu plata.
Messier, fostul director executiv, a acumulat datorii substantiale prin numeroase achizitii in perioada avantului dotcom, inainte de a pleca in 2003.
In mai, Vivendi a respins o propunere de spargere in mai multe grupuri venita din partea Sebastian Holdings, o companie de investitii putin cunoscuta condusa de Alexander Vik, un om de afaceri norvegian.
Jean-Rene Fourtou, presedintele Vivedi, a criticat ulterior fezabilitatea unei despartiri, sugerand ca in unele cazuri va exista doar un singur licitant pentru activele cheie ale copaniei, limitandu-le astfel valoarea. El a vazut in Vodafone singurul potential cumparator al actiunilor majoritare pe care Vivendi le detine la SFR, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata franceza, iar Lagardere ca singurul candidat pentru Canal Plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO